Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Družina je gonilna sila sveta in zgodovine

Papež in Sveti sedež | 25.10.2013, 13:58 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v avdienco sprejel člane Papeškega sveta za družino, ki so te dni zbrani na svojem plenarnem zasedanju in razpravljajo na temo 30. obletnice Listine pravic družine. V nagovoru je poudaril, da je družina, ki temelji na zakonski zvezi, gonilna sila sveta in zgodovine.

Družina je življenjska skupnost, ki ima svojo lastno trdnost, ni seštevek vseh oseb, ki jo tvorijo, ampak je skupnost oseb, je poudaril papež Frančišek in nato citiral Janeza Pavla II., ki je dejal, da je družina kraj, kjer se naučimo ljubiti in je naravno središče človekovega življenja. Družino sestavljajo obrazi, osebe, ki se ljubijo, pogovarjajo, se žrtvujejo za druge in branijo življenje, zlasti tisto najbolj krhko in ranljivo. V družini se oseba zave svojega dostojanstva in če je vzgoja krščanska, prizna dostojanstvo vsake osebe, še posebej bolne in odrinjene.

»Vse to je skupnost družine, ki jo je treba priznati kot tako, zlasti danes, ko prevladuje varovanje pravic posameznika,« je dejal papež in poudaril, da družina temelji na zakonski zvezi. Preizkušnje, žrtvovanja in krizni trenutki para, kot tudi celotne družine, predstavljajo trenutke za rast v dobrem, resnici in lepoti. V zakonski zvezi se podarja popolnoma brez preračunljivosti in zadržkov, se deli vse, tako darove kot odpovedi. Takšno izkušnjo se mladi lahko učijo od staršev in starih staršev.

Gotovo so tukaj tudi problemi v zakonski zvezi, različni pogledi, ljubosumje in prepiri, je dejal papež, a dodal, da je treba mladim zakoncem povedati, naj nikoli ne končajo dneva, ne da bi med seboj sklenili premirja. Zakrament zakona se obnavlja v tem dejanju miru, ki prinaša edinost družini. Papež Frančišek je v nagovoru poudaril tudi pomembnost tega, da otrokom namenjamo svoj čas, se z njimi igramo. Družba, ki zapušča otroke in odriva ostarele reže svoje korenine in zatemnjuje svojo prihodnost, je še dejal papež.

 

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...