Potujemo s svetniki - Dekanijski pastoralni dan v Lendavi (foto: Škofija Murska Sobota)
Potujemo s svetniki - Dekanijski pastoralni dan v Lendavi

Bomo tudi mi prazne buče?

Slovenija | 31.10.2013, 10:41 Marjana Debevec

Pred nami je praznik Vseh svetih. Zaradi vpliva zahodnih držav pa se po vsem svetu vedno bolj širi praznovanje noči čarovnic, ki ima povsem poganske korenine. Mladi iz Rima so se zato odločili, da bodo kot protiutež tej miselnosti nocoj pripravili noč svetnikov.

Halloween ali noč čarovnic je po besedah podpredsednika italijanske škofovske konference nadškofa iz Perugie Gualtierija Bassettija praznik praznih buč in paziti moramo, da ne bi tudi mi postali takšne prazne buče. "Ko ne razmišljamo več s svojo glavo, izgubimo temeljne vsebine naše tradicije in naše vere", je poudaril. Noč čarovnic je po njegovih besedah zelo nevarna, saj poleg otrok, oblečenih v duhove, v miselnost ljudi prinaša občutek karnevala in nihče ne vidi dlje, je poudaril nadškof Bassetti. Pozabimo pa, da ima omenjena navada svoje korenine v poganstvu in dejansko pomeni izganjati duh smrti, kar je protikrščansko.

Kardinal Martini je nekoč dejal, da je smrt najvišji trenutek, v katerem kristjan v polnosti izvrši svojo vero. Smrt je torej največje dejanje vere in je ne smemo izganjati, je poudaril nadškof iz Perugie. Po njegovih besedah je nevarnost noči čarovnic tudi v njenih ezoteričnih koreninah, nevarnih kultih in predvsem prekoračenju meje magije. Zato je nadškof Bassetti v televizijski oddaji vse povabil, da bi otrokom pripovedovali lepe stvari o življenju svetnikov. To je za nas pravo praznovanje Halloweena, je še dejal.

Različna gibanja za mlade zato nocoj v Rimu pripravljajo noč svetnikov. V prvem delu večera bo koncert ene najbolj znanih krščanskih skupin The sun. V drugem delu pa pripravljajo kratek film o življenju nekaterih svetnikov in pričevanja. Sledilo bo češčenje Najsvetejšega vse do zgodnjih jutranjih ur.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...