Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež: Škof naj služi in moli

Svet | 24.10.2013, 17:34 Marjana Debevec

Papež Frančišek je popoldne v baziliki sv. Petra v Vatikanu prvič podelil škofovsko posvečenje. Škofovski naziv sta prejela 58-letni Francoz Jean-Maria Speich, ki ga je sveti oče v letošnjem avgustu imenoval za apostolskega nuncija v Gani, in 55-letni Italijan Giampiero Gloder, ki je od septembra dalje vodja vatikanske diplomatske šole. Z obema položajema je tradicionalno povezan tudi škofovski stan.

V nagovoru je papež Frančišek spregovoril o poslanstvu škofa, ki je izbran med ljudmi in za ljudi. Najprej je poudaril, da je škof tisti, ki mora služiti. „Škofovstvo je izraz za služenje in ne čast. Škof mora bolj služiti, kot vladati.“ Zato mora biti po papeževih besedah škof vedno v služenju. Druga lastnost, ki naj bi jo imel škof, je po besedah svetega očeta, nenehna molitev in ne toliko dejavnosti. „Škof, ki ne moli, je le na pol poti. In če ne moli, konča v posvetnosti“, je poudaril papež. Ob tem je dodal, da naj škofje vedno sledijo vzoru dobrega pastirja, ki pozna svoje ovce, katerega ovce poznajo in je zanje pripravljen dati življenje.

„Ljubite z očetovsko in bratsko ljubeznijo vse, ki vam jih Bog zaupa“, je zbrane povabil sveti oče. „Ljubite predvsem duhovnike in diakone, ki so vaši sodelavci in vam najbližji. Nikoli ne pustite čakati nekega duhovnika, takoj mu odgovorite. Bodite jim blizu“, je še dodal. Škofe je še povabil, naj ljubijo uboge, nezaščitene, tiste, ki potrebujejo pomoč, pa tudi neverujoče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.