Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Družine z vsega sveta v Vatikanu

Svet | 26.10.2013, 19:10 Marjana Debevec

Trg sv. Petra so danes preplavile družine z vsega sveta. Poteka namreč njihovo osrednje romanje ob letu vere, ki se bo sklenilo z jutrišnjo sveto mašo. Zbranim se je pridružil tudi papež Frančišek. Skupaj z njim so molili in prisluhnili pričevanjem različnih družin. Posebej pomenljiva je bila prisotnost otrok in ostarelih okoli papeža. S tem so želeli pokazati na bogastvo, ki ga prejemamo v družinah in opozoriti na tiste, ki so posebej šibki in zaslužijo večjo pozornost.

Družine so na Trgu sv. Petra povezala pričevanja, pesmi in veselje. Tako so pričakale svetega očeta, ki jih je tudi nagovoril in posredoval svoje sporočilo vsem družinam sveta. Na programu je bilo tudi nekaj trenutkov za najmlajše. Otroci od treh do dvanajstih let so papežu pripravili risbice svojih družin, mladi od 13. do 18. let pa so pripravili scenografijo. Program so obogatili mladi kantavtorji in drugi ustvarjalci, ki so za to praznično popoldne pripravili pesmi in umetniške točke na temo družine.

Srečanje s papežem so sklenil z izpovedjo vere, molitvijo Očenaša in Zdrave Marije. Papež je bil več čas v družbo otrok, mnogi so pristopili do njega, posebej prisrčen je bil eden od njih, ki je papežu ves čas delal družbo in celo občudoval njegov križ. Med otroki, ki so se pridružili papežu je bil tudi fant, ki je iskal pisma, ki jih je izročil papežu. Na trgu so bili predstavniki družin iz približno 70. držav.

Papež Frančišek je že velikokrat poudaril krhko in premalo zaščiteno vlogo družine in življenja v sedanjem svetu. Prav zato je za oktober naslednje leto sklical izredno škofovsko sinodo o družini. Predsednik Papeškega sveta za družino, msgr. Vincenzo Paglia, je to papeževo odločitev poimenoval za veliko dejanje ljubezni do družin. "Družina, družine so najpomembnejši vir naših družb. Ne smemo pozabiti, da je Gospod na vrhuncu tedna stvarjenja naredil mojstrovino – moškega in žensko, ki je občestvo, je mi in ne jaz. In danes, medtem ko se poudarja zgolj 'jaz', menimo, da je potrebno izpostaviti tudi tisti 'mi', ki predstavlja osnovno celico naše družbe."

Povejmo še to, da je od srede do včeraj v Rimu potekalo plenarno zasedanje Papeškega sveta za družino na temo 30. obletnica Listine pravic družin. 3-dnevno srečanje se je končalo z avdienco pri papežu Frančišku.

Papež Frančišek med srečanjem z otrokom, ki mu je izročil pismo
Papež Frančišek med srečanjem z otrokom, ki mu je izročil pismo © CTV

Množica na Trgu sv. Petra
Množica na Trgu sv. Petra © CTV

Družine napolnile trg sv. Petra
Družine napolnile trg sv. Petra © CTV

Papež Frančišek med nagovorom družinam
Papež Frančišek med nagovorom družinam © CTV

Družine z balno na Trgu sv. Petra
Družine z balno na Trgu sv. Petra © CTV

Družine napolnile trg sv. Petra
Družine napolnile trg sv. Petra © CTV

Trg sv. Petra v Vatikanu so napolnile družine
Trg sv. Petra v Vatikanu so napolnile družine © CTV

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...