Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Začetek prekopa žrtev iz Mačkovca

Slovenija | 26.10.2013, 11:44 Jože Bartolj

Ustanova Memores, vodi jo zgodovinar Jože Dežman, je civilno družbena iniciativa, ki ima v svojem poslanstvu tudi, da pomaga pri odkrivanju prekopu in identifikaciji posmrtnih ostankov zamolčanih žrtev vojne in revolucije na Slovenskem in v tujini. Ta konec tedna pa so začeli z odkopom množičnega grobišča na Mačkovcu, kjer je bilo pobitih približno 40 oseb.

V teh dneh mineva sedemdeset let od najhujših zločinov v slovenski državljanski vojni med drugo svetovno vojno, ko je komunistična stran dala pobiti več kot 600 vojnih ujetnikov iz vrst vaških straž in Jugoslovanske vojske v domovini.

Med njimi je bil posebej grozljiv pomor skupine približno štiridesetih oseb na Mačkovcu dne 28. oktobra 1943.

Za prekop in pokop so naklonjeno pristali na sodelovanje tudi lastnik gozda, župnija Begunje in občina Cerknica.

S prekopom bodo začeli danes, pogreb žrtev pa bo 24. novembra 2013 ob 15. uri na pokopališču v Begunjah pri Cerknici.

Prve informacije za medije bo v nedeljo, 27. oktobra, po 12. uri posredoval mag. Draško Josipovič.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...