Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zastava OZN (foto: Wikipedija)
Zastava OZN

Nadškof Chullikatt v OZN: Zoperstaviti se je treba proti kemičnemu in jedrskemu orožju

Cerkev po svetu | 24.10.2013, 14:07 Marta Jerebič

Mirovni pogovori med Izraelci in Palestinci se bodo lahko uspešno nadaljevali le tedaj, ko bosta po vsem območju na Bližnjem vzhodu vladala mir in stabilnost. Na to je v torek opozoril vatikanski predstavnik pri Združenih narodih v New Yorku nadškof Francis Chullikatt.

Stalni opazovalec Svetega sedeža se je udeležil javne razprave o Bližnjem vzhodu, ki je potekala na pobudo varnostnega sveta Združenih narodov. Mir med Izraelom in Palestino se lahko nadaljuje šele tedaj, ko bo premagan sirski spor, pravi papeški diplomat. Mednarodno skupnost držav je pozval, naj se močneje zavzame za mir na Bližnjem vzhodu.

Chullikatt je istega dne govoril tudi na 68. generalni skupščini Združenih narodov o razoroževanju. Tam je vatikanski predstavnik poudaril, da je protislovno, kako so države zahtevale razorožitev kemičnega orožja v Siriji, isti narodi pa so se z vso silo zoperstavljali splošnemu jedrskemu razoroževanju. Zoperstaviti se je treba proti kemičnemu in jedrskemu orožju, je poudaril Chullikatt.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.