Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež sprejel predstavnike luteranske zveze

Svet | 21.10.2013, 13:49 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne v avdienco sprejel predstavnike svetovne luteranske zveze in komisije za luteransko katoliško edinost. Kljub težavam in razlikam si moramo po papeževih besedah vedno prizadevati za edinost in zanjo prositi Gospoda.

Kot temeljne tri smernice v ekumenskem dialogu je papež izpostavil teološki dialog, molitev in bratsko sodelovanje. Predvsem pa je izpostavil duhovni ekumenizem. „Slednji je neke vrste duša naše poti do polnega občestva in nam omogoča, da vnaprej vsaj delno okušamo kakšen njen sad. Toliko, kolikor se ponižno približamo duhu našega Gospoda Jezusa Kristusa, smo lahko prepričani, da se približujemo tudi med nami“, je poudaril papež. Zatem je izpostavil dve obletnici in sicer 50. obletnico začetka teološkega dialoga in obletnico reforme, ki jo bodo praznovali leta 2017. Po papeževih besedah je pomembno v dialogu razumeti zgodovinske razloge za reformo in njene posledice. „Katoličani in luteranci lahko drug drugega prosimo odpuščanja za grehe, ki smo jih storili pred Bogom in se hkrati skupaj veselimo zaradi želje po edinosti, ki jo je Gospod zbudil v naših srcih ter nam pomaga, da v prihodnost gledamo z upanjem“, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.