Msgr. Pietro Parolin z današnjim dnem nastopil funkcijo vatikanskega državnega tajnika

Papež in Sveti sedež | 15.10.2013, 13:50 Marta Jerebič

Dosedanjemu vatikanskemu državnemu tajniku, kardinalu Tarcisiu Bertoneju je danes prenehala funkcija državnega tajnika. Na to mesto je papež Frančišek konec avgusta imenoval 58-letnega msgr. Pietra Parolina, ki ga sicer na današnji slovesnosti primopredaje poslov ni bilo, saj okreva po operaciji.

Papež Frančišek je ob tej priložnosti sprejel še druge uradnike vatikanskega državnega tajništva, se zahvalil kardinalu Bertoneju za 7 let njegovega dela in predstavil nadškofa Parolina. Ta sicer dobro pozna delovanje državnega tajništva, saj je, preden je postal nuncij v Venezueli, od leta 2002 do leta 2009 služboval kot podtajnik za odnose z državami. Na kratki slovesnosti, ki je potekala v knjižnici vatikanskega državnega tajništva, je papež Frančišek pojasnil, da bo nadškof Parolin svoje delo začel v naslednjih tednih, ko bo popolnoma okreval. Poudaril pa je, da je za državno tajništvo že prej delal zavzeto in sposobno, dialoško in s čutom za sočloveka.

58 -letni nadškof Parolin izhaja iz Benečije. Študiral je kanonsko pravo na rimski univerzi Gregoriana, od leta 1986 pa je aktiven v vatikanski diplomatski službi. Svojo kariero je začel na nunciaturah v Nigeriji in Mehiki. Med letoma 2002 do 2009 je na vatikanskem državnem tajništvu opravljal funkcijo podtajnika za odnose z državami. Leta 2009 ga je Benedikt XVI. povišal v nadškofa in ga imenoval za nuncija v Venezueli. Glede na to, da vatikanskemu državnemu tajniku pripada kardinalski naslov, je pričakovati, da ga bo papež na naslednjem konzistoriju povišal v kardinala.

Papež in Sveti sedež