Plinski terminal v Severnem Jadranu ostaja v načrtu

Slovenija | 14.10.2013, 14:19

Evropska komisija je danes potrdila dokončni seznam prednostnih energetskih projektov v skupnem evropskem interesu, ki se bodo lahko v obdobju 2014-2020 potegovali za delež od 5,8 milijarde evrov evropskega denarja. Na njem je tudi sedem slovenskih projektov. Spornega terminala v Žavljah ni, ostaja pa projekt terminala v Severnem Jadranu. Pogovarjali smo se s predsednikom organizacije Alpe Adria Green Vojkom Bernardom.

Slovenija z odločitvijo Bruslja po mnenju Vojka Bernarda ne more biti zadovoljna, saj negativni vplivi na okolje in turizem ostajajo, čeprav nekoliko manjši. „Evropska komisija meni, da če je projekt 20 kilometrov oddaljen od Trsta proti Gradežu, je problem rešen. Vendar je v tem območju Severnega Jadrana toliko težkih kovin in živega srebra, da bo problem samo zamaknila za toliko kilometrov. Vplivi na okolje bodo manjši, prizadet pa bo turizem.

Na vprašanje, ali je slovenska diplomacija odpovedala, je odgovoril zadržano. „Nekatere stvari so dosegli, so pa obupali nad tem, da bi zahtevali, da se ta plinski terminal, če že mora biti, predstavi na odprto morje, na lokacijo, na kateri ne bi bilo okoljskih vplivov.“ Po Bernardovem mnenju je ta plinski terminal povsem nepotreben, a ima Slovenija zvezane roke.

Na ministrstvu za infrastrukturo pa so pojasnili, da bo Italija lahko določila lokacijo terminala samo v soglasju s Slovenijo. Tak je bil dogovor med državama. To je danes pozdravil tudi komisar za okolje Janez Potočnik.

Na seznamu projektov je tudi sedem slovenskih. Tako so predvidene posodobitve električnih povezav pri Cirkovcah, Divači, Beričevem in Podlogu ter Okroglem. Prav tako so omenjeni plinovodi pri Jelšanah in Kalcah ter Šempetru, Vodicah, Lendavi in Kidričevem. Skupna ocenjena investicijska vrednost omenjenih slovenskih projektov je 1,2 milijarde evrov.

Na bruseljsko potrditev seznama načrtovanih okoljskih projektov se je odzvala tudi premierka Alenka Bratušek. Zapisala je, da se Slovenija strinja, da je energetska diverzifikacija pomembna in nujna za dolgoročno stabilno oskrbo z energijo, a mora biti odločitev o lokaciji terminala v Severnem Jadranu skrbno pretehtana. Po njenem mnenju mora upoštevati mora vse okoljske in ostale čezmejne vplive.

Slovenija, Politika, Sociala, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...