Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: www.family2012.com)
Družina

Prvo srečanje družin s papežem Frančiškom

Svet | 10.10.2013, 14:28 Marjana Debevec

Predsednik papeškega sveta za družino msgr. Vincenzo Paglia je dopoldne predstavil romanje družin v Vatikan, ki bo ob letu vere potekalo 26. in 27. oktobra. V tednu pred tem velikim dogodkom bodo pripravili tudi plenarno zasedanje omenjenega sveta, ki bo potekalo v znamenju 30. obletnice listine o pravicah družine.

Družina je nekaj najlepšega na svetu, je na novinarski konferenci poudaril msgr. Vincenzo Paglia. Romanje družin želi po njegovih besedah dati svoj prispevek za pričevanje te lepote. Sam dogodek naj bi bil velik praznik, na katerega so povabili stare starše, mlade in družine. Šlo bo za prvo uradno srečanje med družinami in papežem Frančiškom. Družina je najpomembnejši vir družbe, nekaj najlepšega na svetu, je poudaril in dodal: »Ne pozabimo, da sta na vrhuncu stvarjenja mož in žena, občestvo torej, in ne posameznik. Medtem ko se danes izpostavlja predvsem posameznika, pa je treba povzdigniti to izredno skupnost, ki je temelj družbe«.

Papež Frančišek se bo udeležil vseh dogodkov, povezanih z romanjem družin: tako plenarnega zasedanja papeškega sveta za družine, ki bo potekalo v tednu pred romanjem, kot tudi sobotnega srečanja na Trgu sv. Petra, v nedeljo pa bo za udeležence shoda daroval sveto mašo.

Spomnimo, da bo ta konec tedna v Vatikanu ob letu vere potekal Marijanski dan, ki se ga bodo udeležili člani različnih Marijanskih gibanj in mnogi drugi, tudi iz Slovenije. Papež Frančišek bo v soboto sprejel kip Fatimaske Marije, zvečer pa bodo kip prenesli v svetišče Divino Amore, kjer bodo romarji v povezavi z desetimi Marijanskimi svetišči po svetu, molili rožni venec. Romanje bodo sklenili z nedeljsko sveto mašo, ki jo bo na Trgu sv. Petra daroval papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...