Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Fatimska Marija v Vatikanu; Papež: Marija je mati veselja

Svet | 12.10.2013, 21:53 Marjana Debevec

V Vatikanu poteka Marijanski dan z naslovom: "Blagor ti, ker si verovala". Udeležujejo se ga člani različnih marijanskih gibanj in častilci Marijinega srca, med njimi tudi predstavniki iz Slovenije. Slovesnosti se je popoldne pridružil papež Frančišek, ki je sprejel kip Fatimske Marije in zbrane nagovoril. Sveti oče je na trgu kip najprej poljubil, nato pa Mariji izročil rožni venec. Dogodek organizira Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije, in sicer v sklopu praznovanja leta vera.

Bilo je 13. oktobra 1917, ko se je v Fatimi, Devica Marija šestič in tudi zadnjič prikazala trem pastirčkom, Luciji, Frančišku in Jacinti. Na obletnico Marijinega prikazovanja na Portugalskem bodo letos na Trgu sv. Petra na poseben način obhajali ta spomin. Iz Fatime bodo pripeljali originalen Marijin kip, ki bo izpostavljen češčenju vernikov. Celotno praznovanje pa bo trajalo dva dni. Danes zjutraj so udeleženci poromali na grob sv. Petra, sledilo je češčenje Najsvetejšega. V cerkvah v bližini Trga sv. Petra so bili duhovniki na voljo za zakrament sprave.

Popoldne, ob 17. uri je sveti oče na Trgu sv. Petra sprejel kip fatimske Matere Božje. Med nošenjem kipa po Trgu sv. Petra do vhoda pred baziliko so prepevali pesem Fatimski Mariji. Sveti oče je dogajanje ves čas spremljal stoje, ko so kip prinesli bližje jestopil do njega, ga poljubil in mu nato izročil rožni venec. Zatem je zbrane nagovoril s premišljevanjem o Marijini veri.

"Marija je žena vere, ki nas vedno vodi do Jezusa", je poudaril papež. Marijina vera razveže vozel greha. Takšen vozel je vsako naše pomanjkanje zaupanja v Boga, poslušanja in izvrševanja njegove volje. Toda Božjemu usmiljenju ni nič nemogoče, je poudaril papež. "Tudi najbolj zapleteni vozli se razvežejo z njegovo milostjo. Marija je s svojim DA odprla vrata Bogu, da je lahko razvezal vozel starodavne neposlušnosti; Marija je mati, ki nas potrpežljivo in nežno vodi k Bogu, da bi On razvezal vozle naše duše z Očetovim usmiljenjem."

Fatimska Marija na Trgu sv. Petra
Fatimska Marija na Trgu sv. Petra © CTV
Marijina vera zatem da človeško telo Jezusu, je poudaril papež Frančišek. To se je zgodilo takrat, ko je Marija izrekla svoj DA v odgovor na angelovo oznanjenje. Jezusovo utelešenje pa po besedah svetega očeta ni le dejanje preteklosti, ampak zadeva vsakega od nas osebno.

"To, kar se je zgodilo v Devici Mariji na edinstven način, pa se na duhovni ravni zgodi tudi takrat, ko sprejmemo Božjo besedo z dobrim in iskrenim srcem ter jo postavimo v prakso. Zgodi se, kot da bi se Bog utelesil v nas. On pride prebivat v nas, saj se naseli v tistih, ki ljubijo in izpolnjujejo njegovo Besedo. Tega ni lahko razumeti, lahko pa to začutimo v srcu", je zatrdil Frančišek.

Verovati v Jezusa pomeni tudi ponižno in pogumno kot Marija ponuditi mu naše telo, da bi lahko On še naprej živel med ljudmi, je dejal sveti oče in dodal: "Pomeni ponuditi mu naše roke, da bi z njimi pobožali majhne in uboge; naše noge, da bi šli naproti bratom; naše roke, da bi podpirali slabotne in delali v Gospodovem vinogradu; naš razum, da bi načrtovali v luči evangelija; in predvsem naše srce, da bi ljubili in sprejemali odločitve po Božji volji. Vse to se zgodi po delovanju Svetega Duha. Tako postanemo Božje orodje, saj preko nas Jezus deluje v svetu."

Fatimska Marija
Fatimska Marija © CTV
Marijina vera je po papeževih besedah tudi pot; pomeni slediti Jezusu: mu prisluhniti, pustiti, da nas vodijo njegove besede, imeti njegova občutja in ravnanje, ki vključuje usmiljenje, bližino, a tudi odločno zavračanje hinavščine, dvoličnosti in malikovanja. "Jezusova pot je pot ljubezni vse do konca, vse do darovanja svojega življenja; je pot križa. Zato pot vere vodi preko križa in Marija je to razumela vse od začetka", je poudaril papež. Plamenček njene vere je ostal prižgan tudi v noči, tudi v uri Jezusovega trpljenja, vse do zore vstajenja. "Ko je izvedela, da je grob prazen, je njeno srce preplavilo veselje vere, krščanske vere v Jezusovo smrt in vstajenje. Vera nas namreč vedno vodi do veselja, Marija pa je mati veselja. Naj nas Ona nauči hoditi po tej poti veselja in ga v polnosti živeti!"

Ob sklepu je papež še obnovil izročitev vseh Mariji in nato pozdravil nekatere predstavnike Marijanskih skupin z vsega sveta.

 

Papež je sprejel kip Fatinske Marije
Papež je sprejel kip Fatinske Marije © CTV

Množica napolnila Trg sv. Petra
Množica napolnila Trg sv. Petra © CTV

Na trgu sv. Petra je bila ob Mariji iz Fatime na poseben način navzoča tudi naša domovina. Predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo msgr. Rino Fisichella, je med pozdravom svetega očeta povedal: "Dovolim si omeniti romarje, ki prihajajo iz Slovenije, ki svetega očeta prosijo, da blagoslovi to deželo ob 70-letnici prve posvetitve tega naroda Brezmadežnemu Marijinemu Srcu."

Papež pred kipom Fatimske Marije
Papež pred kipom Fatimske Marije © CTV

Množica napolnila Trg sv. Petra
Množica napolnila Trg sv. Petra © CTV

Ob 19. uri so Marijin kip prenesli v cerkev Divino Amore na obrobju Rima, kjer so pripravili molitev rožnega venca, s katerim so bila povezana Marijina svetišča po svetu - Lurd, Čenstohova, svetišča v Buenos Airesu, Nemčiji, Indiji, Nairobiju, Braziliji.

Med molitvijo rožnega venca v različnih jezikih, so se prepletala razmišljanja, pričevanja, besedila iz svetega pisma in pesmi. Posebej so verniki z aplavzom pozdravili vklop v Marijino baziliko v Buenos Airesu, kjer je papež Frančišek do nedavnega opravljal poslanstvo kardinala. Sicer so bila vsa svetišča od koder so bili vklopi polna do zadnjega kotička. Med pričevanji so se dotaknili tudi tragedij, ki jih doživljajo begunci predvsem ob obali Lampeduse, spomnili so še na preganjanje kristjanov. Molitev rožnega venca so sklenili z Marijinim Magnifikatom. Vso noč bo ob Marijinem kipu potekalo nočno bdenje.

Molitev ob kipu Fatimske Marije
Molitev ob kipu Fatimske Marije © CTV

Bdenje ob Fatimski Mariji
Bdenje ob Fatimski Mariji © CTV

Jutri bodo kip fatimske Matere Božje pripeljali nazaj na Trg. sv. Petra. Najprej bodo zbrani zmolili rožni venec, ob 10.30, pa bo papež Frančišek vodil slovesno somaševanje. "To je globoka želja svetega očeta", pravi Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije. "Da bi ta Marijanski dan imel poseben simbol, saj bo v svoji sredi imel eno izmed najpomembnejših Marijinih podob za kristjane po celem svetu."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...