Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Črensovci, župnijska cerkev (foto: župnija Črensovci)
Črensovci, župnijska cerkev

O davku na sakralne objekte tudi Osservatore romano

Slovenija | 08.10.2013, 10:12 Marjana Debevec

Uradni vatikanski časopis Osservatore Romano je danes objavil izjavo Sveta krščanskih Cerkva v Sloveniji in Islamske skupnosti. V njej verske skupnosti izražajo veliko zaskrbljenost nad napovedanim zakonom o davku na nepremičnine in nad poskusi celovitih sprememb Zakona o verski svobodi. Obdavčitev tako sakralnih kot drugih prostorov za opravljanje verske dejavnosti, bo namreč za delovanje verskih skupnosti pomenila veliko finančno breme, ki ga ne bodo mogle poravnati.

Takšna davčna politika bo lahko vodila v neposredno omejevanje in ukinjanje bogoslužne, vzgojne in izobraževalne ter dobrodelne dejavnosti v naših verskih skupnostih ter odprodajo stavb za versko in drugo splošno-koristno dejavnost. Ob tem Osservatore romano navaja predlog zakona, ki uvaja 0d pol odstotka do 0,1 odstotka davka glede na vrednost nepremičnine. To bi pomenilo predvsem veliko breme za župnije in redove.

Država bo namreč z uvedbo tega zakona diskriminatorno dvojno obdavčila vernike – najprej kot državljane in nato še kot pripadnike verskih skupnosti. Celotno breme plačevanja davka bo padlo na vernike, v kolikor bodo hoteli imeti bogoslužne in druge prostore, ki so potrebni za izvrševanje ustavno zajamčene pravice do svobodnega izpovedovanja vere. Ob tem verske skupnosti poudarjajo, da takšnega davčnega zakona ne pozna nobena država v Evropski uniji in nobena druga primerljiva demokratična evropska država, zato ga ocenjujejo kot skrajno neprimernega.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...