Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk

Drugi dan zasedanja sveta kardinalov

Papež in Sveti sedež | 02.10.2013, 14:42 Marta Jerebič

Člani sveta kardinalov, ki papežu svetujejo pri vodenju in reformi kurije, so tudi danes začeli s sveto mašo v domu svete Marte, kjer sedaj potekajo srečanja s papežem. Dopoldne so zbrani od 9h do 12.30, popoldne pa od 16. do 19. ure. Včeraj je bil papež na obeh srečanjih, danes dopoldne pa se ga zaradi splošne avdience ni udeležil.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je na tiskovni konferenci pojasnil, kako je papež izbral člane sveta kardinalov, ki imajo posebno papeževo zaupanje in zastopajo vse celine.

Povedal je, da je imel papež včeraj kratek uvod o Cerkvi, kot jo opredeljuje 2. vatikanski cerkveni zbor, njenem poslanstvu, odnosu med vesoljno Cerkvijo in krajevnimi Cerkvami ter o občestvu, Cerkvi revnih, laikih ipd. To je bila osnova za nadaljnje razprave o strukturi vodenja, o orodjih vladanja.

Vsak član sveta kardinalov je predstavil sintezo predlogov, ki jih je prejel, nato pa so jih razdelili po tematikah. Popoldne so nato govorili predvsem o sinodi škofov in pripravi bližnje sinode. Tajništvo sinode bo o temi in načinu izvedbe sinode poročalo v tednu ali dveh. Kot je pojasnil p. Lombardi, je že papež imel idejo o izredni in redni sinodi itd. Na srečanju včeraj popoldne je bil prisoten tudi novi generalni tajnik sinode škofov, msgr. Baldisseri.

P. Lombardi je nadalje pojasnil, da se bo na sinodi, pa tudi na svetu kardinalov govorilo o družinski in zakonski pastorali.

Danes dopoldne se je svet kardinalov lotil reforme kurije z različnih vidikov, na primer: odnos med dikasteriji in svetim očetom, delovanje državnega tajništva ipd. Gre za široke teme, katerih sklepe lahko pričakujemo šele čez čas.

Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...