Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Karel Gržan (foto: MFN)
Karel Gržan

Dr. Karel Gržan: Nekateri po božje častijo kapital

| 01.10.2013, 09:51

Evangeliji preteklih nedelj, ki so govorili o krivičnem oskrbniku in o bogatinu in ubogemu Lazarju so zelo aktualni za naš čas. „Vodilni razmišljajo, da bi znižali dohodke najrevnejšim, kar je izrojena logika, dodatno zapletajo življenje tistim, ki se komaj preživljajo,“ je v oddaji Za življenje, za danes in jutri opozoril duhovnik dr. Karel Gržan in dodal, da tudi papež Frančišek opozarja na nelegitimnost takšnih voditeljev.

Spomnili smo se tudi 1700 letnice Milanskega edikta, v katerem je zapisano: »Zato sva midva, Konstantin Avgustus in Licinij Avgustus, ko sva se prijateljsko srečala v Milanu in se pogovorila o vseh zadevah javne koristi in varnosti, postavila med določbe, ki koristijo mnogim osebam ali ki jih smatrava za nujne, tiste o božjem čaščenju, da se prizna kristjanom in vsem ostalim pravica do katerekoli vere hočejo, tako da božanstvo, ki je v nebesih, katerokoli je, dodeli mir in blagostanje nam in našim podložnikom.«

„Ker Bog ni vsem najvišja vrednota – nekateri po božje častijo kapital,“ opozarja dr. Gržan in ob tem spomni na pomembno dejstvo Milanskega edikta: „Tudi če je komu bog denar, mora že po tem starem dokumentu nuditi blagostanje ne le sebi, pač pa tudi podložnim.“ Ta 1700 let stari dokument se torej zdi nadvse aktualen.

V hudih časih je pomembno, da ima človek socialne mreže, ljudi, ki bodo konkretno pomagali v stiski. Osnovna je družina, ki človeka krepi v iskrenosti, v njej moremo izreči bolečine, strah, to je območje največjega sočutja. Otroci morajo prav v družini začutiti, da je ljubezen močnejša kot strah.

Zelo pomembno je vzpostaviti tudi „duhovno mrežo“, saj je Bog tisti, ki prinese ravnovesje, umiritev. Ponuja nam prijatelje, če imamo zemeljske, zakaj ne bi imeli rajskih, med katerimi so Marija, angeli, sorodni, naši sveti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...