Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nataša Ličen in dr. Jože Ramovš (foto: ARO)
Nataša Ličen in dr. Jože Ramovš

Slomšek ni delal revolucionarno, delal pa je velike reči

| 24.09.2013, 20:31

Na god blaženega škofa smo v oddaji "Za sožitje" z rednim sogovornikom prof. dr. Jožetom Ramovšem razmišljali o osnovah etike in vrednot za lepše sobivanje, po zapisanih rekih in Slomškovih naukih.

Pritoževanje

Vsak naj pomete pred svojim pragom, veliko dobrega naj stori in s tem boljša svet. Pomenljiv Slomškov stavek je komentiral dr. Ramovš: "Slomšek je bil realist. Marsikaj so ga naučile izkušnje. Največ naredimo, če svet začnemo popravljati pri sebi. Junaštvo človek lahko pričakuje le od enega človeka na svetu, to je le od sebe in od nikogar drugega."

Jasna beseda v ta zmeden svet

Slomšek nam je že pred skoraj dvesto leti dal bogate nasvete za boljše sožitje in pravo izbiro poti skozi življenje. Bil je potrpežljiv mož, razgledan in gotovo korak pred časom. Prof. dr. Jože Ramovš: "Če se ljudje od znotraj ne začnemo spreminjati, ne bo uspeha in vidnejših rezultatov. Revolucionarne poteze se praviloma ne obnesejo. Tudi Slomšek ni bil za to smer. Slomšek je bil za razvoj, za rast, za evolucijo in ne za revolucijo. Moč Slomška je duhovna, ne na kratek rok in na hitro, ampak počasi. Za razvoj imamo ljudje časa skoraj osemdeset let. V tem razvoju so od Boga dani trenutki, ki jih je treba zagrabiti. V Slomškovem času je bil to trenutek, ko je Slomšek lahko iz treh ustanovil eno, mariborsko škofijo. V našem času je bil za slovenski narod to trenutek osamosvojitve."

Bog tudi po krivih črkah ravno piše

Prof. dr. Ramovš: "Slomšek je bil prav v tem velik. Potrpežljiv je bil, duhovnik, ki je bil duhoven. Materialne stvari je delal uspešno, a ga niso okužile. Vztrajal je na svoji pot, sprejemal ovire in počasi dosegal velike stvari."

Povabljeni k poslušanju oddaje v celoti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...