Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

57. državno tekmovanje v oranju

| 12.09.2013, 13:39

Na poljih v okolici Lahovč se bo v petek in v soboto odvijalo letošnje že 57. državno tekmovanje oračev Slovenije in 19. tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Petek prinaša najprej merjenje znanja v oranju strnišča, v soboto pa se bodo tekmovalci pomerili še v oranju ledine.

Že dopoldne ob 9.30 pa Kmetijsko gozdarski zavod Kranj v sklopu letošnjega dogajanja vabi na okroglo mizo z naslovom: Kmetijstvo in suša. Vodja Kmetijske svetovalne službe Tomaž Cer pravi, da želijo z njo opozoriti na nujnost prilagajanja na podnebne spremembe, ki so se v letošnjem pridelovalnem letu pokazale v vseh razsežnostih, najprej v pomladanski preobilici padavin, moči in poplavah, kasneje pa v treh izjemnih vročinskih valovih, ki botrujejo predvsem velikemu pomanjkanju krme za živinorejce.

Letošnje tekmovanje v oranju, ki bo služilo tudi kot izbira slovenskih predstavnikov na svetovnem tekmovanju oračev prihodnje leto v Franciji, bo jutri točno opoldne odprl minister Dejan Židan. Letos pri organizaciji sodelujejo: Biotehniški center Naklo, KGZ Sloga, KŽK Kranj, Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...