Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik

Novi vatikanski državni tajnik: Razprava o celibatu je mogoča

Svet | 14.09.2013, 09:49

Nedavno imenovani vatikanski državni tajnik Pietro Parolin je razpravo o obvezujočem celibatu za duhovnike označil kot „možno“. Celibat „ni cerkvena dogma in o njem se lahko razpravlja“, je po navedbah italijanskega časnika Corriere della Sera izjavil Parolin. Poleg zvestobe Božji volji in zgodovini Cerkve je potrebna tudi „odprtost do znamenj časov", kamor pa po Parolinovih besedah sodi tudi pomanjkanje duhovnikov, piše na spletnem portalu katoliškega tednika Družina.

58-letni cerkveni diplomat, ki prihaja iz Italije, bo 15. oktobra nastopil položaj vatikanskega državnega tajnika, drugega najpomembnejšega položaja v katoliški Cerkvi. Parolin je bil od leta 2009 apostolski nuncij v Venezueli, odslej pa bo kot najvišji sodelavec papeža Frančiška pristojen za usklajevanje rimske kurije, torej cerkvenih uradov v Vatikanu, in vatikanske diplomacije.

Parolin je glede celibata povedal, da se o tovrstnih temah lahko razpravlja in „razmišlja o morebitnih posameznih spremembah“. Te pa morajo biti „v službi edinosti in v skladu z Božjo voljo“. Duhovniški celibat je izročilo, ki sega v prva stoletja krščanstva. Ne moremo preprosto reči, da ga je „povozil čas“, je pojasnil nadškof.

Vir: Družina

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...