Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Valentin Inzko in Angelika Mlinar (foto: NSKS)
Valentin Inzko in Angelika Mlinar

NSKS zadovoljen z izvolitvijo Angelike Mlinar

| 30.09.2013, 11:23 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev s predsednikom dr. Valentinom Inzkom na čelu ter Zbor narodnih predstavnikov s predsednico mag. Sonjo Kert-Wakounig na čelu iskreno čestitata dr. Angeliki Mlinar, kandidatki za predsedniško mesto na volitvah NSKS meseca julija in članici Zbora narodnih predstavnikov, za izvolitev v državni zbor.

Socialdemokratska stranka (SPÖ) po nedeljskih državnozborskih volitvah v Avstriji ostaja najmočnejša stranka v državi. Zvezni kancler Werner Faymann je prejel 27,1 odstotka glasov. Ljudska stranka (ÖVP) si je s svojim glavnim kandidatom Michaelom Spindeleggerjem zagotovila 23,81 odstotka glasov.

Za največje presenečenje poskrbela stranka NEOS (Neues Österreich), ki je prejela 4,8 odstotka glasov in 10 poslanskih sedežev in je s tem pri prvem nastopu prekoračila prag za vstop v parlament. Za stranko NEOS bo v novem mandatu državna poslanka tudi Angelika Mlinar, predsednica Liberalnega foruma (LiF), kandidatka iz vrst slovenske narodne skupnosti. V izjavi za TV Slovenija je dejala, da je to velik dosežek Liberalnega foruma, ki je po 14-ih letih znova prišel v državni zbor, ona pa je prva koroška Slovenka v državnem zboru.

Dr. Inzko je v pogovoru za naš radio dejal, da kot državljan Avstrije vidi nezadovoljstvo državljanov nad veliko koalicijo in to se kaže v izgubi glasov tradicionalnih strank. Slovenci pa so veseli, da je 'zavedna Slovenka' Angelika Mlinar prišla v parlament. Tam je nazadnje kot Slovenec mesto zasedal Karl Smolle. Sicer pa je dr. Inzko naglasil, da od nove avstrijske koalicije pričakuje boljši predlog zakona o narodnostnih skupnostih - prejšnjega so namreč narodnostne skupnosti zavrnile. Mlinarjeva je za slovenski spored ORF glede tega dejala: „Če bo to možno, se bom že naslednji teden sestala s Centrom avstrijskih narodnostih skupnosti in se z njimi pogovorila o največjih težavah in najbolj prioritetnih točkah.“


Popoldanska izjava NSKS 30. septembra 2013

Narodni svet koroških Slovencev iskreno čestita dr. Angeliki Mlinar za izvolitev v državni zbor

Na včerajšnih volitvah v avstrijski parlament je uspela koroška Slovenka dr. Angelika Mlinar, predsedniška kandidatka pri volitvah NSKS junija letos, ter članica Zbora narodnih predstavnikov (ZNP) in kompetenčne skupine za pravna vprašanja v NSKS.

NSKS kandidatki NEOS-a, dr. Mlinarjevi k temu uspehu iskreno čestita in z veseljem ugotavlja, da imajo koroški Slovenci v avstrijskem parlamentu avtentičen glas z najvišjo možno bazično demokratično legitimacijo, ki jo ima dr. Mlinar neposredno s strani narodne skupnosti kot kandidatka za predsednico NSKS in izvoljena članica ZNP, kot tudi z volilnim rezultatom na včerajšnih državnozborskih volitvah.

Dr. Angelika Mlinar se je vedno zavzemala za pravice narodne skupnosti, ter njeno najboljšo možno zakonsko zaščito.

Z vstopom dr. Angelike Mlinar v najvišje zakonodajno telo Republike Avstrije bodo težave in aktualne teme narodne skupnosti brez dvoma dobile večjo težo – predvsem pa zelo izvirno interpretacijo le-teh.

Narodni svet koroških Slovencev se veseli uspeha dr. Angelike Mlinar in dobrega sodelovanja v korist narodne skupnosti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.