Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ministrica Komel na Hrvaškem

| 27.09.2013, 19:20 Matjaž Merljak

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel se je od 24. do 26. septembra 2013 mudila na obisku pri slovenski narodni skupnosti v Republiki Hrvaški. V okviru obiska se je srečala s predstavniki slovenskih struktur iz vseh hrvaških regij.

Ministrica je obisk začela s srečanjem z županom Pulja in predstojnico Urada za manjšine v Istri ter se nato srečala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Istra, Pulj. Na srečanju so bila tudi vodstva ostalih štirih slovenskih društev v Istri. Ministrici so izpostavili potrebo po skupni večnamenski dvorani za manjšine, ki živijo na puljskem območju.

V torek je ministrica obiskala še Reko, kjer se je srečala z županom in vodstvom slovenskih društev Bazovica, Snežnik Lovran, Gorski Kotar ter z vodstvom županijskega sveta za Slovensko narodno manjšino. Pri pogovoru o delovanju so se dotaknili tudi avtocestne povezave med slovensko-hrvaško mejo in Postojno in zaprosili ministrico za pomoč pri tem.

Tretja postaja prvega dne je bila Zadar, kjer so delegacijo prisrčno sprejeli člani Slovenskega društva Lipa, predstavnika Slovenske narodne manjšine za županijo in podžupan in mestna odbornica za mednarodne odnose.

Drugi dan obiska ministrice Tine Komel v Republiki Hrvaški je bil predviden v regijah Split in Dubrovnik. S častnim generalnim konzulom naše države Brankom Roglićem sta si izmenjala poglede glede slovenske manjšine in tudi poglede o gospodarskem sodelovanju. Srečala se je s slovenskimi društvi Triglav, dr. France Prešeren Šibenik, Lipa iz Dubrovnika, pa tudi s člani mestnih in županijskih svetov.

Obisk ministrice Komel na Hrvašek, foto: Anita Hromin
Obisk ministrice Komel na Hrvašek, foto: Anita Hromin © USZS

Zadnji dan obiska se je ministrica Komel mudila v Zagrebu, kjer se je srečala z vodstvom Zveze slovenskih društev na Hrvaškem in z vodstvom slovenskega društva Slovenski dom v Zagrebu. Prisotno je bilo tudi vodstvo mestnega županijskega sveta za slovensko narodno manjšino ter predstavniki slovenskih društev Slovenski dom Karlovec in Nagelj Varaždin. Ker je bil to tudi dan evropskih jezikov, je ministrica še bolj spodbudila učenje slovenskega jezika pri vseh generacijah na Hrvaškem, saj je jezik nepogrešljiv člen pri medsebojnem komuniciranju, povezovanju in spodbujanju multikulturnosti. In tisti, ki se učijo slovenskih besed, zvez in časov bo njihova prihodnost še bolj bogata v vseh ozirih.

Ministrica se je srečala tudi z vodstvom Poslovnega kluba slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov ter z veleposlanikom v Zagrebu Vojkom Volkom in diplomati.

Tina Komel je izrazila zadovoljstvo nad organizacijo in delovanjem slovenskih društev na Hrvaškem ter jih še bolj spodbudila k medsebojnemu sodelovanju, ki bi pritegnilo tudi mlajše generacije. To bi pripomgolo k še boljšemu delovanju in povezovanju. Ministrica je izpostavila večje sodelovanje in povezovanje društev na gospodarskem področju, kar bi zagotovo pripomoglo tudi k poglobljenemu gospodarskemu sodelovanju med podjetki v Sloveniji in na obmejnih območjih. Ministrica je pohvalila in podprla prizadevanja društev in v okviru svojih pristojnosti zagotovila podporo za njihovo nadaljnjo delovanje. Urad se bo še naprej zavzemal za strukturo Slovencev na Hrvaškem kot tudi za medsebojno vsestransko sodelovanje in podporo na vseh nivojih oblasti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.