Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Promocijska zgibanka o tečajih slovenščine za odrasle

| 26.09.2013, 08:12 Matjaž Merljak

Med aktivnostmi projekta Jezik-Lingua je bila pred nedavnim izdana promocijska zgibanka, ki prinaša celovit pregled ponudbe tečajev slovenščine za odrasle v deželi Furlaniji Julijski krajini.

Zgibanko je pripravil Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), in sicer v zaključnem delu raziskave o poučevanju in učenju slovenščine kot drugega ali tujega jezika. Iz te raziskave izhaja strmo naraščajoče zanimanje za učenje slovenščine med italijansko večinsko populacijo.

Jezik Lingua zgibanka tečajev
Jezik Lingua zgibanka tečajev © Jezik Lingua
Novost zgibanke je, da na enem mestu nudi urejen pregled javnih in zasebnih ustanov, ki ponujajo tečaje slovenščine za odrasle v tržaški, goriški in videmski pokrajini.

Dodani so tudi njihovi naslovi in vrste tečajev, ki jih posamezna ustanova prireja po merilih Skupnega evropskega jezikovnega okvirja (SEJO).

S prikupno grafično podobo in ustrezno promocijo zgibanke želijo pobudniki projekta prispevati k nadaljnjemu širjenju kroga učencev slovenščine v vseh treh pokrajinah.

V ta namen je že v teku obsežna distribucija zgibanke, ki bo v kratkem dostopna v številnih deželnih knjižnicah, izobraževalnih zavodih in kulturnih ter družabnih središčih.

Strateški projekt Jezik - Lingua vodijo Inštitut za slovensko kulturo, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij in je sofinanciran s sredstvi Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija–Italija 2007–2013 v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.