Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Razstava Laure Esther Antonio Bavdek

| 27.09.2013, 08:51 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu SVS vabi na odprtje razstave mlade umetnice slovenskih korenin Laure Esther Antonio Bavdek iz Buenos Airesa, ki bo prvič razstavljala v Sloveniji. Odprtje njene razstave bo v petek, 27. septembra 2013, ob 18. uri, v Meršolovem atriju v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

Laura Esther Antonio Bavdek iz Buenos Airesa se je slikarsko izoblikovala v Argentini, motivi in vsebina njenih del pa so skupek kultur, doživetij in podzavestnih izkušenj, ki se prepletajo v njeni notranjosti in sestavljajo njeno osebnost.

Pri odprtju razstave, ki jo SVS pripravlja s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Zavoda sv. Stanislava, bo umetnico in njeno delo predstavila umetn. zgod. Verena Koršič Zorn. Sodelovali bosta violinistki Mojca Jerman in Ana Novak

Risba Laure Esther Antonino Bavdek
Risba Laure Esther Antonino Bavdek © SVS
Za svojo razstavo v domovini svojih prednikov je izbrala niz risb s sivim ali barvnim svinčnikom in nekaj oljnih del, ki nakazujejo njeno sedanjo umetniško pot: knjižno ilustracijo. Pravljice in basni, ki jim daje slikovno podobo, jo privlačujejo že od otroštva; v njih najde več kot le zgodbo, bere jih tudi med vrsticami in iz njih lušči simboliko in prikrito resnico, ki se spretno skrivata v namišljenem, a včasih še kako resničnem svetu bajeslovnih bitij in živali. Pravljični svet se spaja s spomini iz slikarkinega otroštva, meja med resničnim in namišljenim je zelo tanka in krhka; podobna je tudi meja med vznemirljivim in igrivo brezskrbnim, prisrčnim občutjem njenih barvno živahnih ali zamolklih, krepko začrtanih ali nežno izrisanih del.

Po naročilu kulturne ustanove province Corrientes je izdala otroško pobarvanko.

Laura Esther Antonio Bavdek je študirala na Instituto universitario de arte v Buenos Airesu. Izpopolnjevala se je še v slikarstvu in analizi del (Patricio Larrambebere), v projektiranju (Galerija Isidro Miranda), v zgodovini sodobne umetnosti (Fundación Start) ter risanju in slikanju (Griselda Habitante).

(Verena Koršič Zorn)

Več

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.