Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Slomškova nedelja v Hamiltonu

| 24.09.2013, 11:36 Matjaž Merljak

Rojaki v kánadskem Hamiltonu so imeli na Slomškovo nedeljo (22. septembra 2013) v svoji sredi murskosoboškega škofa Petra Štumpfa. Pri slovenski sveti maši so namreč začeli praznovali jubilejno leto ob 50-letnici župnije. Več nam je povedal župnik Drago Gačnik.

To je bila bolj nedelja sv. Gregorija Velikega, to je zavetnik slovenske župnije. S tem praznovanjem so začeli praznovali 50. obletnico župnije, ki bo vrh doseglo naslednje leto.

To nedeljo so imeli le eno mašo, in sicer ob 10h v obeh jezikih, z obema zboroma. Prišle so tudi narodne noše, sodeovali so z branjem beril in prošenj. V cerkvi je zdaj posebni simbol, novi prti z zlatimi obrobami ... Vse je bilo slovesno

Škof v pridigi poudaril pomen življenja in dela Gregorija Velikega in škofa Gregorija Rožmana, ki se je vrnil v slovensko zemljo. Poudaril je pomen duhovnikov, ki so delovali v župniji in da je skupnost še naprej živa.

Po praznovanju v cerkvi so nadaljevali s kosilom v dvorani: zbralo se jih je rekordno število: 330. Nato so imeli kulturni program: zapela sta mešani zbor in moški zbor Majloka. Škof je spregovoril o pomenu skrbi za duhovne poklice. Župniku so podelili plaketo za 10-letnico bivanja in delovanja v župniji. Ga. Razpotnik je pozdravila v imenu Niagarske koordinacije, rojake je obiskala tudi odpravnica poslov Irena Gril iz veleposlaništva v Ottawi.

V jubilejnem letu se bo zvrstilo več dogodkov: 50 let slovenske šole, 25 let Slovenskih dnevov ....

Škof Peter Štumpf bo v Kanadi do 3. oktobra in bo obiskal še rojake v Torontu in drugih krajih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.