Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Ministrica na obisku v Makedoniji

| 17.09.2013, 10:44 Matjaž Merljak

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel se od 16. do 19. septembra 2013 mudi na obisku pri slovenski narodni skupnosti v Republiki Makedoniji. V programu so srečanja s predsednikom republike, zunanjim ministrom in direktorjem Agencije za izseljenstvo Republike Makedonije.

Kot so sporočili iz Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, se je ministrica včeraj srečala z ministrom za zunanje zadeve Nikolo Poposkim. Sestanka sta se udeležila tudi pomočnica direktorja direktorata za dvostranske odnose z državami iz širšega sosedstva Jadranka Chaushevska Dimov in direktor direktorata za izseljenstvo Bojan Gjorgiev.

„Ministrica Komel in minister Poposki sta izmenjala poglede na aktualno stanje slovenske etnične skupnosti v Republiki Makedoniji in makedonske etnične skupnosti v Republiki Sloveniji - obe sta dobro integrirani v okolje - ter se strinjala v oceni, da izseljenske skupnosti nasploh povezovalno delujejo na bilateralne odnose med državami, poleg tega pa z različnimi vzvodi (turizem, neposredni finančni transferji, investicije, diplomacija) pozitivno vplivajo na gospodarstvo v matični državi in na njen rating v državi sprejemnici,“ so sporočili iz USZS.

Poposki se je Komelovi zahvalil za trajno podporo naše države pri prizadevanjih Makedonije, da postane polnopravna članica evroatlantskih integracij, kar ostaja prioritetni cilj njihove zunanje politike. Posebej sta govorila tudi o iniciativah po pobratenju slovenskih in makedonskih lokalnih skupnosti, kar lahko prinaša dodatno vrednost tudi na področju gospodarstva in v turizmu.

V nadaljevanju obiska v Republiki Makedoniji se je ministrica Komel na delovni večerji srečala s predstavniki večjih podjetij v slovenski lasti, ki se združujejo v okviru Slovenskega poslovnega kluba Skopje in delujejo na teritoriju Republike Makedonije. Sogovorniki so ministrici predstavili podjetja, v katerih delujejo, orisali projekcije njihovega razvoja in predstavili nekatere težave, s katerimi se srečujejo, v sicer za slovenske investicije poslovno naklonjenem in ugodnem okolju. Predstavili so prednosti investiranja v Republiki Makedoniji, predstavili so pogled na trenutno gospodarsko situacijo v Republiki Makedoniji in Republiki Sloveniji ter na njuno medsebojno povezanost in vpliv na njihova podjetja, ter nakazali svoje predloge za nadaljnjo rast slovenske gospodarske prisotnosti v Republiki Makedoniji.

Ministrica Komel pa jih je prosila, da v okviru svojih zaposlovalnih načrtov čim bolj upoštevajo tudi prisotnost slovenske diaspore v Makedoniji in njena specifična znanja, ki lahko pomenijo dodano vrednost pri nastopu slovenskih podjetij na makedonskem trgu. Predstavniki slovenskega gospodarstva so se ministrici zahvalili za obisk in poudarili kvaliteto sodelovanja s slovenskim veleposlaništvom v Skopju.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.