Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Triglav Tamare Burmicky Taye (foto: SVS)
Triglav Tamare Burmicky Taye

Odprta razstava skozi prostor in čas

| 11.09.2013, 12:33 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu SVS je s podporo Urada RS za Slovencev v zamejstvu in po svetu pripravilo razstavo Tamare Burmicky - Taye. Postavili so jo v Meršolovem atriju Zavoda sv. Stanislava.

Odprtje razstave Skozi prostor in čas Od Orinoka do Triglava je bila sinoči (v torek, 10. septembra 2013, ob 18. uri). O likovnih delih sta spregovorili slikarka Taya in umetnostna zgodovinarka Verena Koršič Zorn. Kulturni program so oblikovali dijaki Škofijske klasične gimnazije.

V času razstave (do 25. septembra 2013) bo slikarka vsem, ki se zanimajo za likovno umetnost, predstavila tehniko in materiale, s katerimi ustvarja na svoji uspešni umetniški poti.

Umetnica je bila rojena v Mariboru, od svojega desetega leta pa je živela v Venezueli. V Caracasu je študirala arhitekturo, študij je nadaljevala in zaključila v Ljubljani. Leta 1979 je diplomirala pri profesorju Edu Ravnikarju. Podiplomski študij iz urbanizma je zaključila v Parizu, ves čas je združevala več dejavnosti: slikarstvo, arhitekturo in urbanizem. Študij risanja in slikanja je nadaljevala na umetniški akademiji v Caracasu; med bivanjem v Maleziji, med letoma 1989 in 1992, pa se je posvetila tudi študiju tradicionalnega kitajskega slikarstva.

Prvo samostojno razstavo je imela leta 1985 v Caracasu. Od tedaj je razstavljala v Venezueli, ZDA in v Maleziji, največkrat pa v Sloveniji in po Evropi. Je tudi uspešna organizatorka likovnih kolonij in razstav.

Slikarstvo Taye Burmicky je zanimivo tudi zaradi njene svetovljanske narave. Slikarka pozna različne svetove, različne kulture in je zato svobodna v svojem likovnem izrazu in v svoji izpovedi. V njenih delih čutimo vso širino bivanja, predvsem pa izjemno svobodo duha. (Milena Režun)

Več na spletni strani SVS

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.