Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Romanje v argentinski Lurd

| 03.09.2013, 13:38 Matjaž Merljak

Na robu mesta Buenos Aires je naselje Lourdes. Tam stoji mogočno svetišče lurške Matere božje. Že pred več kot sedemdesetimi leti smo Slovenci, tedaj pod vodstvom g. Janeza Hladnika, romali v ta argentinski Lurd. Še vedno se držimo tega izročila.

Letos smo romali na slovesni praznik Marijinega vnebovzetja. A bila je neka sprememba v primerjavi z drugimi romanji: tokrat smo šli dopoldne.

Ob vstopu v cerkev smo prejeli spominsko podobico Svetovnega srečanja mladih z molitvijo za mladino. Množica je zasedla klopi v velikem zgornjem svetišču. Vsi smo prišli počastit Marijo na njen največji praznik: družine z malimi otroki, mladina, starejši. Ob oltarju je bilo bandero svetogorske Matere božje, ki je še posebej zavetnica Primorske, od koder so bili prvi romarji v to svetišče.

Pobožnost smo začeli z molitvijo rožnega venca; vodil jo je Franci Korošec. Sledile so pete litanije Matere božje, ki jih je pela priložnostna skupina; na orglah jih je spremljal Janez Žnidar.

Svetišče je v kraju Santos Lugares
Svetišče je v kraju Santos Lugares © spletna stran župnije
Po litanijah je bil blagoslov z Najsvetejšim in sveta maša. Daroval jo je msgr. dr Jure Rode, somaševal pa g. Dane Vrečar. Mogočno ljudsko petje, pod vodstvom pevske skupine, je odmevalo pod oboke svetišča. Posamezne dele maše je napovedoval Janez Filipič; prvo berilo je bral Miloš Mavrič, drugo pa Ani Malovrh. Pri pridigi, ki jo je imel g. Dane Vrečar, je poudaril, da je Marija božja Mati, najlepša med ženami. Brani nas in varuje; do nje imamo dostop z vsako prošnjo. V podobi brezjanske Marije Pomagaj nam je najbolj všeč. Marija nam kliče: lepo pozdravljeni; prišli ste v letu vere, da vam poživim vašo vero z ljubeznijo do Boga. Prosimo ga za novo srce, za luč, da bomo našli pravo pot. Bog je luč, Marija je zvezda Danica. Praznik vnebovzetja je najlepši Marijin praznik. Tudi mi, njeni otroci, smo ustvarjeni za nebesa. V slovo Mariji se prepustimo njenemu naročju, se ji izročimo in posvetimo.

Med romanjem je bila priložnost za zakrament sprave. Spovedovala sta Marjan Bečan in Franci Cukjati. Veliko romarjev je pristopilo k sv. obhajilu. Ob koncu maše smo molili molitev za mladino. Od Marije smo se poslovili s pesmijo »Marija skoz´ življenje«, jo prosili varstva in ji obljubili romanje prihodnje leto.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.