Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Zaupati... (foto: Rok Mihevc)
Zaupati... | (foto: Rok Mihevc)

Močan plamen vere 7000 mladih v Stični

| 21.09.2013, 17:50

Na zadnjo poletno soboto je v Stični, ob zbrani množici več kot sedem tisoč mladih, 23. Festival Stična doživel vrh dneva s sv. mašo, ki jo je ob somaševanju številnih duhovnikov daroval predsednik slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan. Veličastna pesem je odmevala v skupnem igranju in prepevanju novega Stična Benda in združenega zbora. Pri slednjem so sodelovali pevci iz zbora domače župnije Stična, pevci mladinskega zbora Vič in zbora Mladost, Pesem, Prijateljstvo.

Pojdite, ne bojte se in služite

Škof Anton je na začetku pridige izrazil veselje nad številčno udeležbo, še posebej pa nad utripom mladosti, prijateljstva, naklonjenosti, doživljanjem radosti bivanja. Nato pa se je ustavil ob geslu letošnje Stične: " Pojdite in naredite vse narode za moje učence! Če te besede malo razširimo," je dejal Škof Jamnik, "bi lahko rekli: Naučimo se poslušati drug drugega, razumevati, odpuščati, služiti in spoštovati, brez izključevanja in preganjanja!"

Škof Jamnik je nato omenil, da še vedno odmeva Svetovni dan mladih, kjer je bilo zbranih več kot 3 milijone mladih in posebej izpostavil nenačrtovano srečanje s papežem Frančiškom v stolnici v Riu. "Ko je prihajal, sem razmišljal, kaj naj mu rečem. Vse se je hitro odvijalo in ko se je približal, sem mu segel v roke in rekel: "Dragi sveti oče, mladi iz Slovenije vas pozdravljamo, Slovenija vas pozdravlja, radi vas imamo! Mislil sem, da bo šel papež kar naprej, toda potem se je zgodilo tisto nepričakovano in nepozabno doživetje... Papež pa se je odzval in rekel: »Bog, blagoslovi Slovenijo, Bog, blagoslovi vse mlade!"

Pridiga škofa Antona Jamnika
Pridiga škofa Antona Jamnika © Rok Mihevc

Pomebnost samostojnega in kritičnega razmišljanja

V nagovoru je škof Jamnik mlade opozoril, da je temeljnega pomena, da se zavedamo, da vera ni odvisna od nas. "Hrepenenje po Bogu je položeno v vsakega človeka na tem planetu... Božje je v človeku in tisto kar lahko mi naredimo je, da pomagamo to božje odkrivati... Ljubeči pogled Boga išče vsakega človeka na tem planetu. Papež pogosto poudarja, da božja ljubezen nikogar ne izključuje, Bog ima vse nas neskončno rad!"

Mladi animatorji
Mladi animatorji © Rok Mihevc

V nadaljevanju pridige pa je škof Jamnik izrazil veselje nad samostojnim razmišljanjem mladih. Pri tem je omenil izkušnjo, ki jo je doživel ob ocenjevanju letošnjih maturitetnih esejev. V enem je prebral: "Čas, različna dela in mediji nam neprestano govorijo, da je človek samo kupček materije, da je vera iluzija, da so nebesa samo prevara in sanjarjenje ipd. … Toda ali ni že Aristotel govoril o tem, da je ljubezen večna, da pomeni ljubiti nekoga to, da mu rečeš: Ti pa nikoli ne boš umrl … Ali je moja pokojna stara mama samo še kupček pepela?" – In potem sledi zapis, ki je naravnost krik mladega iskalca: "Nočem, ne nočem biti samo kupček materije, srce mi govori, da sem nekaj več"

7000 mladih v Stični
7000 mladih v Stični © Rok Mihevc

Škof Jamnik je mlade opozoril, kako iskreno je v tem zapisu izražena temeljna resnica našega življenja, namreč, da nismo zapisani uničenju, ampak da naša pot vodi v neskončna obzorja bivanja, v domačo hišo, kjer bo človek našel svoj mir in svojo polnost bivanja.

Ne bojte se biti velikodušni!

Vsakemu je danes omogočeno, da si ustvari svojo religioznost: kanček zena, ščepec »afriško-ameriškega kulta«, vse to povezano s krščansko senzibilnostjo in že imamo religiozni koktajl, ki ga lahko vsak trenutek poljubno pomešamo, osladimo, zagrenimo in prilagodimo edino veljavnemu kriteriju osebne žejnosti. To je: dobro se počutim, prijetno mi je, uživam. – Religija tako postane eden od pripomočkov za bolj uravnoteženo življenje. Materialno obilje kljub vsemu ne zadovolji povsem. Duhovni napitek tako pojmovane humanistične religioznosti utegne obogatiti kakovost življenja, toda izraža bolj hrepenenje po verovanju kot pa resnično religiozno držo.

Dragi mladi, ko se vrnete domov, se ne bojte biti velikodušni do Kristusa in pričevati o njegovem evangeliju. Prinašanje evangelija je prinašanje Božje moči, da ruje in podira zlo in nasilje, da uničuje in ruši ograde sebičnosti, nestrpnosti in sovraštva, kot tudi, da zida nov svet. Jezus Kristus računa na vas! Cerkev računa na vas! Papež računa na vas! Naj vas Marija, Jezusova in naša mati, vedno spremlja s svojo milino: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«

Stična, stična točka zanimivih ljudi

Nina Ivanič
Nina Ivanič © Rok Mihevc

Igralka Nina Ivanič: „Pri letošnji Stični sem sodelovala v delavnici z naslovom Minute za ljubezen. Govorili smo o vrednotah. Nikoli nisem imela težav spregovoriti o veri. Priznam, da sem verna in to vero prenašam na svojo družino. Sploh rada spregovorim o svoji notranjosti, doživljanju, o problemih, stiskah, vrednotah, o realnostih svojega življenja. To mi je vedno vesel vzgib, drugače ljudje ostajamo na površju in pri površinskih temah. Saj ne moremo ostati samo pri vljudnostnem pozdravu. Ljudem se lahko odpremo samo, če iskreno spregovorimo o tem, kar doživljamo. Tega je še premalo in jaz s tem nimam nikakršnih težav. Nikoli mi ni neprijetno povedati, da grem k maši, da je bil moj sin letos pri birmi. Zakaj? Sploh ne čutim nikakršne zadrege ali recimo bojazni, da pri svojem poklicu zaradi vere ne bi mogla uspeti. Zakaj? Ponosna sem na to, da sem verna..“

Misijonar ljubezni, Stephen iz Avstralije, leta 1994 je deloval v Kalkuti, devet let v Indiji, od lani v Rimu

Brat Stephen
Brat Stephen © Rok Mihevc

Brat Stephen: „Mati Terezija je imela izkušnjo Jezusove žeje, ki je žeja po ljubezni. Ljubimo ne tako, da delamo velike stvari, pač pa, da delamo majhne stvari z veliko ljubezni. Ključ, da smo zmožni delati tako, je molitev. Osebni, globok odnos z Jezusom. Ljubezen boli. Toda, čeprav boli, se šele takrat učimo prave ljubezni. Vse svoje življenje je samo dajala in dajala in se razdajala. Bila pa je zelo vesel človek in sad tega veselja je bilo globoko zadovoljstvo. Zelo je pomembno, da naša vera ne temelji samo na dejstvu, da Jezus Kristus živi, da Bog obstaja, pomembno je imeti oseben odnos z Bogom. Rada je molila: Jezus v mojem srcu, rada te imam.“

Mladi iz Bežigrada
Mladi iz Bežigrada © Rok Mihevc

„V Stični se imamo dobro. Tu smo ustvarili svojo delavnico, delimo objeme. Nekateri nas gledajo čudno, toda večina z veseljem sprejme objem. Potrebni smo jih..“

Obeski za mlade
Obeski za mlade © Rok Mihevc

Rokodelec Tadej in p. Branko: „Mladi imajo radi obeske, večinoma izbirajo srce ali smejoče se obrise, redki pa izberejo križ. Pa vendar je najpomembneje, da poiščejo pozitivni motiv. Z obeskom se identificirajo, je izraz notranje drže in seveda, če je blagoslovljen, jih ves čas spremlja božje varstvo."

Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...