Papež JP XXIII. in JP II. (foto: ARO)
Papež JP XXIII. in JP II.

Janez Pavel II. in Janez XXIII. 27. aprila 2014 med svetniki

| 30.09.2013, 11:49 Tone Gorjup

Papež Frančišek je na današnjem konzistoriju določil, da bosta njegova predhodnika blažena Janez Pavel II. in Janez XXIII. prišteta med svetnike na nedeljo Božjega usmiljenja prihodnje leto. To je prva nedelja po veliki noči, ki bo tokrat 27. aprila.

Papež Frančišek je na današnjem konzistoriju slovesno objavil, da bosta papeža Janez Pavel II. in Janez XXIII prišteta med svetnike prihodnje leto, na nedeljo Božjega usmiljenja. Tako imajo organizatorji slovesnosti, ki bo potekala v Vatikanu, sedem mesecev časa, da pripravijo vse potrebno za slovesnost, ki bo v sveto mesto gotovo pritegnila veliko število romarjev.

Papež Frančišek je dekret za kanonizacijo Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. podpisal v začetku julija. Takrat so mnogi začeli ugibati, kdaj se bo to zgodilo. Nekateri so napovedovali, da bi kanonizacija lahko potekala 8. decembra, na praznik Brezmadežne, ki je letos na nedeljo. Drugi so omenjali misijonsko nedeljo, ki bo letos 20. oktobra. Potem ko je papež Frančišek na poti s svetovnega dneva mladih v Braziliji omenil, da kanonizacija verjetno še ne bo tako kmalu, kot se je sprva pričakovalo, so ugibanja potihnila. Poljaki, ki so polni spominov na nedeljo božjega usmiljena 2011, ko je papež Benedikt XVI. njihovega rojaka Janeza Pavla II razglasil za blaženega, so bili že pred tedni prepričani, da bo tudi kanonizacija potekala na to nedeljo. Ker je velika noč prihodnje leto 20. aprila, bi slovesnost kanonizacije potekala 27. aprila. Njihova pričakovanja so se z današnjim konzistorijem in papeževo odločitvijo uresničila.

Prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato, je pred časom posrečeno označil pastirja Cerkve, ki bosta prišteta med svetnike. Kot je poudaril, je bil Janez XXIII. velik prerok in pobudnik koncila, Janez Pavel II. pa je tisti, ki ga je začel udejanjati in ga je razvil v vseh njegovih razsežnostih. Resnično sta kot dva stebra ne le krščanske kulture, ampak tudi krščanske svetosti.

Oba blažena papeža in skorajšnja svetnika sta blizu tudi Slovencem. Janeza Pavla II. se bomo vedno spominjali po dveh obiskih pri nas in beatifikaciji škofa Slomška. Blaženi Janez XXIII. pa je bil leta 1927 nekaj dni v Ljubljani kot apostolski vizitator v Bolgariji.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...