Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež katehistom: ohranjajte v sebi spomin na Boga!

| 29.09.2013, 13:15 Marjana Debevec

Dandanes je na svetu več kot štiri milijone katehistov in katehistinj, ki v svojih krajevnih Cerkvah pomagajo pri oznanjevanju Božje besede. Z naslovom „Katehist, pričevalec vere“ je ta teden v Vatikanu potekala mednarodna konferenca o katehezi, ki se je je udeležilo tudi zastopstvo iz Slovenije. V sklopu leta vere je konferenco pripravil Papeški svet za novo evangelizacijo in se je je udeležilo približno tisoč 600 katehetov, katehistov in katehistinj. Vrhunec je konferenca dosegla z današnjo sveto mašo, ki jo je na Trgu sv. Petra v Vatikanu daroval papež Frančišek.

V lepem jesenskem dopoldnevu je Trg sv. Petra v Vatikanu napolnila množica katehistinj, katehistov, njihovih sorodnikov in prijateljev, ter drugih romarjev. Ti so so nagovoru papeža Frančiška prisluhnili z vso pozornostjo, zlasti ob njegovem opozorilu na nevarnosti, ki prežijo katehiste ob uresničevanju poslanstva oznanjevanja Božje besede. Nato je sveti oče spomnil:

"Katehist je človek, ki varuje in poživlja spomin na Boga; ohranja ga v sebi in ga zna prebuditi tudi v drugih. Spominjati na Boga je nekaj zelo lepega. Podobno kot Marija, ki ob čudovitih Božjih delih v svojem življenju ne razmišlja o časti, o premoči, o bogastvu, se ne zapre vase. Nasprotno! Ko po angelovem oznanjenju spočne Božjega Sina, gre na pot pomagat ostareli sorodnici Elizabeti, ki tudi pričakujem otroka. Ob srečanju z Elizabeto iz nje privre spomin na Božja dela, na Božjo zvestobo v njenem življenju in v zgodovini njenega ljudstva ter v naši zgodovini: „Moja duša poveličuje Gospoda..., ker se je ozrl na nizkost svoje dekle... in iz roda v rod traja njegovo usmiljenje“ (Lk 1,46.48.50).

Ta Marijin slavospev je tudi izraz njenega osebnega doživetja Boga in njene izkušnje vere. Podobno velja za vsakega od nas, prav za vsakega kristjana. Vera namreč vsebuje spomin na naša srečanja z Bogom, ki ima prvi pobudo, ki nas ustvarja in rešuje ter preobraža. Vera je spomin na besede, ki ogrejejo srce, na njegova dela odrešenja, s katerimi nam daje življenje, nas očiščuje, nas vzgaja in nas hrani. Katehist je torej kristjan, ki ta spomin daje na razpolago oznanjevanja vesele novice in to ne zato da bi gledali njega, da bi govoril o sebi, temveč da bi govoril o Bogu, o njegovi ljubezni in zvestobi.

Sveti oče je ob koncu bogatega razmišljanja pri sveti maši prosil, naj molimo, da bi vsi skupaj bili ljudje, ki ohranjamo spomin na Boga v svojem življenju in bi znali ta spomin prebujati tudi v srcih drugih ljudi.

Ob koncu svete maše je papežu Frančišku besedo zahvale nato izrekel predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo, mons. Salvatore Fisichella. Spomnil je in z veseljem povedal, da so na kongresu o poslanstvu katehista v Cerkvi sodelovali katehisti dejansko z vsega sveta in to celo iz Vietnama, Nigerije, Sirije in Turčije, kjer je njihova prisotnost toliko bolj zgovorno znamenje življenjske moči evangelija.

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...