Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
29.09.2013, 13:15 Marjana Debevec

Papež katehistom: ohranjajte v sebi spomin na Boga!

Dandanes je na svetu več kot štiri milijone katehistov in katehistinj, ki v svojih krajevnih Cerkvah pomagajo pri oznanjevanju Božje besede. Z naslovom „Katehist, pričevalec vere“ je ta teden v Vatikanu potekala mednarodna konferenca o katehezi, ki se je je udeležilo tudi zastopstvo iz Slovenije. V sklopu leta vere je konferenco pripravil Papeški svet za novo evangelizacijo in se je je udeležilo približno tisoč 600 katehetov, katehistov in katehistinj. Vrhunec je konferenca dosegla z današnjo sveto mašo, ki jo je na Trgu sv. Petra v Vatikanu daroval papež Frančišek.

V lepem jesenskem dopoldnevu je Trg sv. Petra v Vatikanu napolnila množica katehistinj, katehistov, njihovih sorodnikov in prijateljev, ter drugih romarjev. Ti so so nagovoru papeža Frančiška prisluhnili z vso pozornostjo, zlasti ob njegovem opozorilu na nevarnosti, ki prežijo katehiste ob uresničevanju poslanstva oznanjevanja Božje besede. Nato je sveti oče spomnil:

"Katehist je človek, ki varuje in poživlja spomin na Boga; ohranja ga v sebi in ga zna prebuditi tudi v drugih. Spominjati na Boga je nekaj zelo lepega. Podobno kot Marija, ki ob čudovitih Božjih delih v svojem življenju ne razmišlja o časti, o premoči, o bogastvu, se ne zapre vase. Nasprotno! Ko po angelovem oznanjenju spočne Božjega Sina, gre na pot pomagat ostareli sorodnici Elizabeti, ki tudi pričakujem otroka. Ob srečanju z Elizabeto iz nje privre spomin na Božja dela, na Božjo zvestobo v njenem življenju in v zgodovini njenega ljudstva ter v naši zgodovini: „Moja duša poveličuje Gospoda..., ker se je ozrl na nizkost svoje dekle... in iz roda v rod traja njegovo usmiljenje“ (Lk 1,46.48.50).

Ta Marijin slavospev je tudi izraz njenega osebnega doživetja Boga in njene izkušnje vere. Podobno velja za vsakega od nas, prav za vsakega kristjana. Vera namreč vsebuje spomin na naša srečanja z Bogom, ki ima prvi pobudo, ki nas ustvarja in rešuje ter preobraža. Vera je spomin na besede, ki ogrejejo srce, na njegova dela odrešenja, s katerimi nam daje življenje, nas očiščuje, nas vzgaja in nas hrani. Katehist je torej kristjan, ki ta spomin daje na razpolago oznanjevanja vesele novice in to ne zato da bi gledali njega, da bi govoril o sebi, temveč da bi govoril o Bogu, o njegovi ljubezni in zvestobi.

Sveti oče je ob koncu bogatega razmišljanja pri sveti maši prosil, naj molimo, da bi vsi skupaj bili ljudje, ki ohranjamo spomin na Boga v svojem življenju in bi znali ta spomin prebujati tudi v srcih drugih ljudi.

Ob koncu svete maše je papežu Frančišku besedo zahvale nato izrekel predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo, mons. Salvatore Fisichella. Spomnil je in z veseljem povedal, da so na kongresu o poslanstvu katehista v Cerkvi sodelovali katehisti dejansko z vsega sveta in to celo iz Vietnama, Nigerije, Sirije in Turčije, kjer je njihova prisotnost toliko bolj zgovorno znamenje življenjske moči evangelija.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu (photo: Matjaž Merljak) Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu (photo: Matjaž Merljak)

850-letnica župnije Velesovo

Na mali šmaren, 8. septembra 2013, bo osrednje praznovanje jubileja župnije Velesovo. Sveto mašo bo ob 15h daroval kardinal Franc Rode. Po maši bo še procesija z ...

Denar evro (photo: Evropska komisija) Denar evro (photo: Evropska komisija)

Vatikanska banka objavila poročilo poslovanja

Vatikanska banka je prvič po 125-ih letih objavila letno poročilo. Iz njega je razvidno, da je zabeležila 86,6 milijonov evrov dobička. Zato je lahko 54,7 milijonov evrov prispevala v proračun ...