Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Razigrani mladi v Stični (foto: Rok Mihevc)
Razigrani mladi v Stični | (foto: Rok Mihevc)

Stična 2013: Vera ni samo molitev, je tudi veselje

Cerkev na Slovenskem | 21.09.2013, 15:51 Marta Jerebič

Stična je danes gostila že 32. festival Stična mladih z geslom »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«. Somaševanje je vodil predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan, pridigal pa je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Srečanje več kot 7000 mladih se je nato nadlajevalo z veselim druženjem ob koncertu Stična benda in drugih glasbenih gostov.

Že od zgodnjega jutra doživljamo živahen utrip in zagotovo drži - mladi so danes v Stični, vsi ostali pa smo danes zato mladi. Stična ni dogodek, je dogajanje, saj priprave na srečanje katoliške mladine potekajo vse leto, v zadnjih dneh pa zelo intenzivno.

Mladi prostovoljci so tam že od četrteka, da so pripravili zadnje podrobnosti za prijatelje, ki so se na pot odpravili danes. Nekateri so prespali kar na odru, saj je veliko dragocene opreme, ki jo je bilo treba paziti. Marta Habe je povedala, da so jo v jutru prevzeli ljudje, ki so prihajali k maši, da bi molili za mlade, ki v Stični iščejo poti, kako živeti svojo vero: "V domači župniji slišimo orgle, tudi to nam je všeč, toda mladi želimo, da je drugače, da je bolj naše in živahno. In če res poslušamo Sv. Duha, je to res prava smer."

Bratje kapucini so pripravili zanimivo stojnico, kje bodo mladi lahko na svoj način predstavili karizmo sv. Frančiška in kapucine. "Frančišek živi, včasih pa se zajoka, ker vidi, da se ljudje drug drugega bojimo. A zbira nas skupaj, tudi v Stični," je na vprašanje, kako današnji čas doživlja sv. Frančišek, odgovoril br. Jožko Smukavec.

Razigrani mladi v Stični
Razigrani mladi v Stični © Rok Mihevc

"A ob dnevih, kot je današnji, bi bil prav sv. Frančišek gotovo na odru in bi vodil sceno, saj je bil znan kot vodja asiške mladine," je prepričan br. Vlado Kolenko: "Tu je energija Sv. Duha, to je žur, ki je drugačen in všeč mi je bilo, ker so nam ob vstopu pogledali v torbe in preverili, ali naše veselje prihaja iz srca ali od kje drugje. Tu je veselje srca. Veselje, ki ga človek še kako potrebuje."

Stične ni brez Stična benda, letos sta tam dva. Izkušeni mladi glasbeniki namreč predajajo svoje poslanstvo še mlajšim. "Mislim, da so boljši, kot smo bili mi, ko smo prvič igrali na tem odru," pravi Andrej Jerman in jim želi ravno prav treme, ki je normalna spremljevalka takega dogodka.

Mlada družina
V Stični je tudi veliko mladih družin © Rok Mihevc

Vse poti že nekaj dni vodijo v Stično, a mladi so uporabili tudi vsa zanimiva sredstva, da so prišli tja. Ne le prevozna, skavti iz Litije so včeraj peš poromali v Stično in prespali pod kozolcem in na travniku. "Skavt je vedno dobro pripravljen, ne pozna slabega vremena, pozna samo dobro in slabo opremo," so z veseljem povedali in pokazali, da imajo s seboj tudi najpomembnejšo opremo - dobro voljo, ki naj danes poživi našo Cerkev.

Razposajenost nima meja
Razposajenost nima meja © Rok Mihevc

V teh časih je včasih težko biti katoličan, toda danes je lepo. Hvala, dragi mladi.

Življenje je lepo
Življenje je lepo © Rok Mihevc

Program se je začel ob pol desetih dopoldne, in sicer s programi za dijake in študente ter mlade v poklicih,  sledile so raznovrstne delavnice z zanimivimi gosti, nato ob 14.15 sveta maša. Sklepni koncert pa je pripravil Stična band. V času srečanja lahko udeleženci igrajo nogomet, molijo v opatovi kapeli, prejmejo zakrament sprave ali pa preprosto klepetajo s svojimi prijatelji in znanci.

Mladi pristopajo k zakramentu sprave
Mladi pristopajo k zakramentu sprave © Rok Mihevc

Projekt Stična mladih želi mladim ponuditi izkušnjo skupnosti, ki nudi prepoznavanje enkratnosti posameznika in bližine Boga. Spodbuja izmenjavo izkušenj med skupinami ter prenos izkušnje v skupine in osebno življenje. Festival Stična mladih je namenjen mladim, ki so aktivni v župnijah in so polni veselja, pa tudi tistim, ki iščejo, ki jih težijo življenjske okoliščine ali jim mladost nalaga zahtevna bremena.

Še zadnje priprave
Še zadnje priprave © Rok Mihevc

Letošnji festival je že 32. po vrsti in poteka pod geslom: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence« (Mt 28,19), kar nas povezuje z mladimi, ki so bili poleti zbrani ob papežu Frančišku na svetovnem dnevu mladih v Riu de Janeiru.

Mladi valovijo
Mladi valovijo © Rok Mihevc

Znaten del programa je sestavljen iz delavnic, ki so jih organizatorji razdelili v tri sklope: Govorim z Bogom, Misijonar po svetu in Misijonar v vsakdanjem življenju

V Stični je prostor namenjen tudi študentom in mladim v poklicih. V programu za omenjeno skupino obiskovalcev je sodelovala pevka Judita.

Nataša v akciji
Nataša v akciji © Rok Mihevc

Na obrobju osrednjega prireditvenega prostora se bodo na stojnicah predstavila duhovna gibanja, skupnosti in združenja, projekti, dogodki, društva in redovne skupnosti, ki za mlade pripravljajo različne programe.

Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...