Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež novim škofom: Ne postanite 'letališki škofje', sodelujte v svoji župniji

Papež in Sveti sedež | 20.09.2013, 08:09 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je včeraj srečal z novoimenovanimi škofi, ki so se v Rimu udeležili zasedanja, ki sta ga organizirali Kongregaciji za škofe in za vzhodne Cerkve. Papež jih je v nagovoru pozval, naj se izogibajo pastem karierizma in psihologije princev. Svetoval jim je, naj bodo blizu ljudem v župniji in se izogibajo biti 'škofje letališča'.

S to besedno zvezo je označil škofe, ki preveč časa preživijo stran od svojih škofij. Papež jih je spomnil tudi na pomen zbornosti.

»To pomeni eno telo, ki vam daje usmeritev v vašem vsakdanjem delu in pritiska na vas, da se vprašate: Kako živim duh zbornosti in sodelovanja v škofovstvu? Kako lahko gradim občestvo in edinost v Cerkvi, ki jo je Gospod zaupal meni? Škof je človek občestva in edinosti, vidno načelo in temelj edinosti

Papež je spregovoril tudi o potrebi, da so škofje blizu tistim na obrobju, tako geografsko kot eksistencialno. Škofje, je dodal, morajo hoditi s svojo čredo. Pozval jih je tudi, naj ne pozabijo na duhovnike v svoji škofiji in jim svetoval, naj imajo odprto linijo komunikacije z njimi, prisluhnejo njihovim potrebam, zlasti v težkih trenutkih.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...