Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež pri avdienci: Cerkev je naša mati

Papež in Sveti sedež | 11.09.2013, 11:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval kateheze o Cerkvi, in sicer Cerkvi kot naši materi. Poudaril je, da naša pripadnost Cerkvi ni neko zunanje in uradno dejanje. Cerkvi ne pripadamo, kot se pripada družbi, politični stranki ali kakšni drugi organizaciji. Vez je življenjskega pomena, kot je naša vez z lastno mamo.

Ko razmišljamo o človeški izkušnji materinstva, razumemo, da je Cerkev kot naša mati. Tako kot naša mati, nam Cerkev poklanja dar življenja. Prek zakramenta krsta smo ponovno rojeni kot Božji otroci. Medtem ko je vera osebno dejanje, pa je treba poudariti, da nam vero posredujejo naše družine in skupnosti. Papež ob tem postavlja vprašanje, ali ljubimo Cerkev kot svojo lastno mamo, kljub njenim napakam? Ali ji pomagamo, da je lepša, bolj pristna?

Tako kot naše mame, nas Cerkev hrani, nam pomaga rasti, nas uči, po kateri poti hoditi, nas spremlja v življenju, zlasti v bolezni in trpljenju. Spremlja nas prek zakramentov in Božje besede. Zato se vprašajmo: kakšen je naš odnos s Cerkvijo. Je zgolj uraden ali življenjsko potreben?

V tretji kratki misli je papež poudaril, da smo vsi poklicani sodelovati pri rojstvu vere novih kristjanov, vsi smo poklicani biti vzgojitelji v veri.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...