Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Molimo za mir!

Svet | 03.09.2013, 12:40 Marjana Debevec

Na papeževo povabilo k molitvi in postu za mir v Siriji se po vsem vsem odzivajo številne lokalne Cerkve, pa tudi druge verske skupnosti. Sirski muslimani se bodo istočasno kot kristjani zbrali v mošejah in prosili za dar miru. Pobudi pa se pridružuje tudi Cerkev na Slovenskem.

Papež Frančišek je po nedeljskem povabilu k molitvi za mir, ki bo to soboto od 19. do 24. ure potekala na Trgu sv. Petra, včeraj znova večkrat spodbudil k zavzemanju za to veliko vrednoto. Med drugim je zapisal: „Nikoli več vojne!“ In kasneje: „Želimo svet miru, želimo biti možje in žene miru“. Zvečer pa še: „Koliko trpljenja! Koliko uničenja! Koliko bolečine je prinesla uporaba orožja!“. „Vojna kliče vojno, nasilje prikliče nasilje! Z vso močjo pozivam strani, vpletene v konflikt, da prisluhnejo glasu vesti, da se ne zaprejo v lastne interese, ampak da na drugega pogledajo kot na brata ter se odločno odpravijo na pot srečanja in pogajanj“, je v nedeljo zatrdil sveti oče. Tajnik papeškega sveta Pravičnost in mir msgr. Mario Toso pa je za Radio Vatikan poudaril, da rešitev problema v Siriji ne more biti v vojaškem posredovanju. „Nasilje se tako ne bi zmanjšalo. Še več: lahko bi se razširilo tudi na sosednje dežele. Konflikt v Siriji vsebuje tudi vse možnosti svetovne razširitve. Druga možnost ne more biti nič drugega kot razumni pogovor, pobuda, osnovana na dialogu in pogajanjih. Treba je torej spremeniti način in se usmeriti na pot dialoga, ki pa je možen le na temelju medsebojnega spoštovanja in ljubezni“, je prepričan msgr. Toso.

Molitvi in postu za mir v Siriji se bo pridružila tudi naša krajevna Cerkev. Predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan: „Vsi skupaj že dolgo časa spremljamo napetosti na Bližnjem Vzhodu, z bolečino opazujemo trpljenje nedolžnih prebivalcev, tudi kristjanov, ter z zaskrbljenostjo čakamo razplet zapletenih družbenih odnosov. Zato se želimo tudi v Cerkvi na Slovenskem pridružiti pobudi svetega očeta k molitvi in postu, da bi na ta način tudi sami pripomogli k graditvi kulture srečanja, miru in solidarnosti, kot nas je povabil papež Frančišek. Vse vernike in cerkvene skupnosti prosim, da Bogu ta dan darujejo svoje molitve in post za mir na svetu in posebej na Bližnjem Vzhodu.“

Izvedeli smo, da bo molitev pripravila župnija v Štandrežu, kjer bo cerkev odprta do polnoči, pobudi pa se bodo pridružile tudi župnije na Slovenskem. Radio Ognjišče bo molitev vključil v del romanja od Marije k Mariji. Potekala bo v soboto od 20. do 21. ure. Glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak: „Molitev bodo pripravile Šolske sestre v Trstu in nadškof Alojz Uran. Iz njihove kapele bomo tudi na naših valovih neposrdno prenašali molitev.

Na papeževo povabilo k molitvi in postu za mir so se odzvali takoj odzvale tudi cerkve vzhodnega obreda pa tudi muslimani. Veliki mufti v Siriji je celo izrazil željo, da bi se udeležil molitvenega bedenja v soboto na Trgu sv. Petra in bi skupaj s papežem prosil za mir. Sicer pa se bodo muslimani v Siriji v mošejah pridružili papeževi molitvi. Po muftijevih besedah namreč čutijo, da je papež oče, ki ima v srcu prihodnost sirskega naroda. Prepričani so še, da je papež Frančišek resnični duhovni vodja.

Spomnimo še, da je se je pretekli teden s papežem srečal jordanski kralj Abdullah II. Sogovornika sta poudarila, da je dialog edina rešitev konflikta v Siriji.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.