Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Igor Pigac in Rok Bečan (foto: ARO)
Igor Pigac in Rok Bečan

VIDEO: Zdaj je čas!

| 19.08.2013, 10:31

Kakšni so mladi od blizu, katere ključne stvari jih zanimajo? To bo mogoče ugotoviti v teh dneh, ko se v sklopu Socialne akademije odvija "Ključni teden". V prvi avgustovski Dijaški oddaji smo z Igorjem Pigacem in Rokom Bečanom, opisali dogajanje, ki se sredi avgusta odvija v Mekinjah. Mladi razmišljajo ob temah, ki so pomembne za življenje, a se jih v šoli težko naučimo. Odpuščanje, ljubezen, ravnanje s časom, soočanje z neuspehi in podobno. Zadnji teden avgusta je pravi čas, da mladi spoznajo deset ključnih stvari - deset veščin, ki so ključne za kakovost in polnost življenja.

Ključne stvari, ki jih lahko pridobimo

Na Ključnem tednu se preizkusimo, ugotovimo - kdo smo, se naučimo ohranjati in razvijati svoje telo, talente ter dušo. Tudi zato, da nekaj tega zmoremo in znamo predati še vrstnikom. Igor Pigac dodaja: „Opazili smo, da je sistem izobraževanja naravnan tako, da je v njem bistvena informacija. Premalo ali sploh nič, pa se učimo o osebnih odnosih, osebni identiteti, domoljubju, prijateljstvu in sožitju med nami, kar pa so zelo pomembna znanja. V tem smislu je za vsakega posameznika zelo pomembno, da ima to osnovo in da na tej osnovi gradi, da postaja boljši človek, boljši posameznik. To je ključno, saj zaradi njega in njegovega vpliva tudi družba postaja boljša. Nenazadnje pa tudi mi sami postajamo boljši kristjani, boljši državljani.“

Za zaključek druženja - piknik

Se vam zdi kot zanimiva pustolovščina? Saj tudi je! Pustolovščina zase in za nadaljnje življenje. Udeleženci so povabljeni, da bi 10 ključnih stvari širili tudi med vrstnike. Zato Ključni teden mlade udeležence med drugim nauči tudi, kako izvesti delavnico, voditi skupino, javno nastopiti, motivirati sebe in druge ter uporabljati ustrezne metode dela.

Bogat utrip na medmrežju

Ključni teden utripa na medmrežju. Poglejte na http://www.10kljucnihstvari.si. Prav tako jih lahko najdete in “všečkate” na Facebooku oz. “sledite” na Twitterju.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...