Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Koroška

| 06.08.2013, 06:36

V prvi avgustovski oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali zvočne primere izvirne ljudske glasbe iz arhiva Glasbeno-narodopisnega inštituta ZRC SAZU, zbrane na zgoščenki Koroška.

Zgoščenka je nekoliko popravljen povzetek dveh plošč, ki sta izšli skupaj leta 1983 pri Založbi Obzorja, Maribor. Zvočni primeri so bili posneti v letih 1976 do 1980. Izbor zvočnega gradiva in spremna beseda sta delo Julijana Strajnarja.

Koroške pesmi v vsebinskem pogledu niso nekaj posebnega, temveč so tesno povezane z vseslovenskim pesemskim izročilom. Le nekatere med njimi so značilne samo za to pokrajino. Ker Karavanke niso bile neprehodna pregrada, so se pesmi prenašale s Koroške v druge slovenske pokrajine in od tam na Koroško. Pripovednih pesmi je manj kot drugod po Slovenskem, prevladujejo pa kratke štirivrstične pesmi v „alpskem poskočnem ritmu“, ki izhajajo iz improviziranih šaljivih pesmi ob plesu štajeriš. Sicer pa je koroško petje večglasno, zveni pa polno, ubrano in mehko.

Zgoščenka Koroška vsebuje ljubezenske pesmi, pripovedne, koledniške in svatbene pesmi, otroška in ritmizirana besedila, eno obredno-plesno, stanovsko, godovno, mrliško, domoljubno, poučno in nabožno pesem, novoletno voščilo in dve plesni inštrumentalni melodiji.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...