Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: SDM 2013)
Papež Frančišek

Papež Frančišek zagotovil molitev žrtvam v Egiptu

Slovenija | 15.08.2013, 14:02

Oči svetovne javnosti so danes še naprej uprte v Egipt. K miru v državi je pozval tudi papež Frančišek.

„Žal iz Egipta prihajajo žalostne novice. Želim zagotoviti svojo molitev za vse žrtve in njihove družine, za ranjene in za vse ki trpijo. Skupaj molimo za mir, dialog, spravo, v tej dragi deželi in po vsem svetu. Marija, Kraljica miru, prosi za nas. Povabil je, naj skupaj z njim vzkliknejo: Marija, Kraljica miru, prosi za nas,“ je dejal papež Frančišek po praznični sveti maši v Castel Gandolfu.

Medtem je turški premier Recep Tayyip Erdogan pozval k sklicu nujnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah v Egiptu, potem ko je bilo po zadnjih podatkih v nasilni odstranitvi protestnikov z dveh trgov v Kairu ubitih več kot 500 ljudi. Nasilje v Egiptu je že včeraj obsodil francoski zunanji minister, francoski predsednik Francois Hollande pa je danes na zagovor poklical egiptovskega veleposlanika v Franciji. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je sinoči podala novo, ostrejšo izjavo, v kateri strogo obsoja dogodke v Kairu. Varnostne sile je pozvala k vzdržanosti, prehodno egiptovsko vlado pa k odpravi izrednih razmer, kakor hitro bo mogoče.

Nad dogajanjem v Egiptu so zaskrbljeni tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Obžalujejo, da je nasilje tam terjalo tudi človeška življenja. Od egiptovskih varnostnih sil pa pričakujejo, da se bodo vzdržale nesorazmerne uporabe sile, od protestnikov pa prav tako izogibanje vsakršnemu nasilju.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...