Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Delegat Jože Kamin (foto: Boris Patzek)
Delegat Jože Kamin

Veliki šmaren v Merlebachu

| 28.08.2013, 11:44 Matjaž Merljak

Župnik v Freyming-Merlebachu in delegat v Franciji Jože Kamin je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini med drugim spregovoril o praznovanju velikega šmarna na vzhodu Francije ter tudi o jesenski spremembi v Parizu.

Že 24. leto so veliki šmaren praznovali v mlinu Thicourt, kjer je sedež slovenske delegature za Francijo. Letos je tudi vreme pripomoglo k dobremu obisku. Pri maši na prostem je bilo več kot 200 ljudi. Pridružil se jim je slovenski duhovnik v Belgiji Zvone Štrubelj, ki je hodil po Jakobovi poti v tem delu Francije. Rojake je nagovoril v slovenščini in francoščini, pa tudi navdušil s petjem in igranjem na kitaro.

Pevski zbor Jadran je zbrane obogatil pri sveti maši in nato pri kosilu - za 208 ljudi so ga pripravili prostovoljci. Ob 18h je bila procesija. Zbral se je okoli 100 ljudi. Ob druženju so ostali povezani do večera.

Prišli so tudi nekdanji gojenci in študentje, ki jih je Jože Kamin poučeval verouk na državnih gimnazijah.

Stari mlin v Thicourtu
Stari mlin v Thicourtu © Matjaž Merljak

V jeseni bistvenih sprememb v življenju rojakov v Franciji ne bo, le v Parizu, kjer bo Jože Kamin po 11-ih letih župnikovanja 22. septembra to nalogo predal Aleku Zwitterju, ki študira v francoski prestolnici in bo v prihodnjih letih skrbel za to skupnost. Bo pa Jože Kamin še naprej delegat za Francijo in bo skrbel tudi za rojake na severu ter seveda v Merlebachu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.