Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

17. tabor slovenskih otrok po svetu

| 03.08.2013, 08:24 Matjaž Merljak

V domu CŠOD v Fari ob reki Kolpi je potekal letošnji tabor slovenski otrok. 50 udeležencev iz Italije, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Nizozemske, Peruja in Kanade je dopoldne obiskovalo šolo slovenskega jezika, popoldne pa preživelo ob različnih zanimivih ogledih, delavnicah in ob športnih aktivnostih.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa letos sedemnajstič organizira vsakoletne jezikovno-družabne počitnice – Tabor za otroke slovenskega rodu po svetu. Ideja po prirejanju tabora se je porodila pri naših slovenskih rojakih, ki so si želeli, da bi njihovi otroci imeli priložnost spoznati tako naravno, kot kulturno dediščino domovine njihovih staršev ali starih staršev. Po taborih v Lepeni, na Vačah, v Šentjurju pri Celju, v Kobaridu, na Jezerskem, v Podzemlju v Beli krajini je letošnji potekal v Fari na Kočevskem v domu CŠOD od 27. julija do 3. avgusta.

Ena od animatork na letošnjem taboru je bila Nataša iz Bosne, ki je bila pred leti udeleženka, zdaj pa je študentka veterine v Ljubljani. Gregor iz Avstrije je tudi nekdanji udeleženec, zdaj pa pomaga kot animator.

Pogovarjali smo se tudi z udeleženci: Roberta iz Trsta je rekla, da vsak dan nekaj novega izve, super se ima tudi zato, ker ves dan govori slovensko; Ingrid s Hrvaške je prišla zaradi poglabljanja jezika - slovenščina ji je preprosto všeč, zato se je uči; Aleksander iz BiH uživa v učenju slovenščine in družbi; Viktorju iz Gorice so bile všeč popoldanske dejavnosti: lokostrelstvo, rafting in plezanje; Adam s Švedske prihaja več let in mu je všeč, ker delajo različne stvari.

Del udeležencev 16. tabora otrok SSK
Del udeležencev 16. tabora otrok SSK © SSK

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.