Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik

17. tabor slovenskih otrok po svetu

| 03.08.2013, 08:24 Matjaž Merljak

V domu CŠOD v Fari ob reki Kolpi je potekal letošnji tabor slovenski otrok. 50 udeležencev iz Italije, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Nizozemske, Peruja in Kanade je dopoldne obiskovalo šolo slovenskega jezika, popoldne pa preživelo ob različnih zanimivih ogledih, delavnicah in ob športnih aktivnostih.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa letos sedemnajstič organizira vsakoletne jezikovno-družabne počitnice – Tabor za otroke slovenskega rodu po svetu. Ideja po prirejanju tabora se je porodila pri naših slovenskih rojakih, ki so si želeli, da bi njihovi otroci imeli priložnost spoznati tako naravno, kot kulturno dediščino domovine njihovih staršev ali starih staršev. Po taborih v Lepeni, na Vačah, v Šentjurju pri Celju, v Kobaridu, na Jezerskem, v Podzemlju v Beli krajini je letošnji potekal v Fari na Kočevskem v domu CŠOD od 27. julija do 3. avgusta.

Ena od animatork na letošnjem taboru je bila Nataša iz Bosne, ki je bila pred leti udeleženka, zdaj pa je študentka veterine v Ljubljani. Gregor iz Avstrije je tudi nekdanji udeleženec, zdaj pa pomaga kot animator.

Pogovarjali smo se tudi z udeleženci: Roberta iz Trsta je rekla, da vsak dan nekaj novega izve, super se ima tudi zato, ker ves dan govori slovensko; Ingrid s Hrvaške je prišla zaradi poglabljanja jezika - slovenščina ji je preprosto všeč, zato se je uči; Aleksander iz BiH uživa v učenju slovenščine in družbi; Viktorju iz Gorice so bile všeč popoldanske dejavnosti: lokostrelstvo, rafting in plezanje; Adam s Švedske prihaja več let in mu je všeč, ker delajo različne stvari.

Del udeležencev 16. tabora otrok SSK
Del udeležencev 16. tabora otrok SSK © SSK

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...