Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Novi vatikanski državni tajnik je postal msgr. Pietro Parolin

Papež in Sveti sedež | 31.08.2013, 12:54 Marta Jerebič

Papež Frančišek je imenoval novega vatikanskega državnega tajnika. To je postal Italijan msgr. Pietro Parolin, ki bo na funkciji zamenjal kardinala Tarcisia Bertoneja.

Novo službo bo nastopil 15. oktobra. 58 -letni nadškof Parolin izhaja iz Benečije. Študiral je kanonsko pravo na rimski univerzi Gregoriana, od leta 1986 pa je aktiven v vatikanski diplomatski službi. Svojo kariero je začel na nunciaturah v Nigeriji in Mehiki. Med letoma 2002 do 2009 je na vatikanskem državnem tajništvu opravljal funkcijo podtajnika za odnose z državami. Leta 2009 ga je Benedikt XVI. povišal v nadškofa in ga imenoval za nuncija v Venezueli.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.