Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pustošile nevihte – suša ostaja

| 10.08.2013, 09:39 Marjana Debevec

Po tednu dni visokih temperatur - dan pred tem se je živo srebro marsikje povzpelo nad 40 stopinj Celzija - je petek prinesel ohladitev. Nekatere kraje po Sloveniji so že zjutraj zajele plohe, popoldne pa tudi nevihte. Dež je povsod po državi že ponehal.

Z različnih krajev po državi, predvsem v osrednjem in vzhodnem delu, so poročali o več podrtih drevesih, zalitih podvozih, strele so zanetile tudi nekaj požarov. V prestolnici je med nevihto zagorelo ostrešje ene od hiš pod Golovcem, poškodovan ni bil nihče, po prvih ugotovitvah pa je nastalo za nekaj 10.000 evrov škode. Gasilci so bili davi obveščeni še o požaru ob železniški progi pri Logatcu ter velikem gozdnem požaru pod Andrejevim domom na Slemenu pri Šoštanju. Zaradi posledic nevihte je bilo sinoči nekaj tisoč odjemalcev Elektra Maribor brez električne napetosti. Najhuje pa je bilo v Prekmurju, kjer je padlo od 10 do skoraj 40 litrov padavin na kvadratni meter. V Gornjih Petrovcih je bila toča velikosti od lešnika do oreha. O neurju s točo poročajo tudi iz Majšperka, Sevnice, Mokronoga in Šentjerneja.

Podobne temperature kot danes naj bi po trenutnih napovedih vremenoslovcev vztrajale tudi večji del prihodnjega tedna. Krajevne padavine, deloma nevihte, pa lahko spet pričakujemo v torek. V prihodnjih dneh bodo temperature nižje kot v zadnjih dveh tednih. Najvišje dnevne temperature bodo do 30 stopinj Celzija, na Primorskem morda nekoliko več. "A takšne vročine, kot je bila doslej, predvidoma ne bo več," je povedal dežurni meteorolog agencije za okolje Janez Markošek.

Nevihte so sicer prinesle osvežitev, a to še ne pomeni, da se je rešil problem s sušo. "Zemlja je tako suha, da je vse popivnala. Padavine so bile precej krajevne, marsikje manj kot pet litrov na kvadratni meter, zato se marsikje suša še nadaljuje. Gladina rek je tudi ostala nizka," je še povedal dežurni prognostik Janez Markošek.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...