Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Štuhec, Lahovnik in Bolčina o stanju v Cerkvi na Slovenskem

Slovenija | 07.08.2013, 18:20

V oddaji Pogovor o so tokrat sodelovali prof. dr. Ivan Štuhec, duhovnik Karlo Bolčina in ekonomist prof. dr. Matej Lahovnik. Komentirali so trenutno stanje v slovenski Cerkvi, ki se je znašla v nezavidljivem položaju, in predstavili tudi druge vidike finančne krize.

Prof. dr. Lahovnik je poudaril, da mediji niso pravični, saj z načinom poročanja ustvarjajo vtis, da je slovenska Cerkev, ki v resnici sploh ni pravni subjekt, kriva za nastalo finančno krizo v državi: „Če ne bi bilo pohlepa med ljudmi, tudi svetovne finančen krize ne bi bilo.“ Opozoril je, da nihče od tistih, ki je odobril posojila, še ni bil obravnavan, a imena so znana. Upam, da se bo stopnja demokracije v državi dvignila in da bo sodstvo končno začelo delovati.

Dekan Karlo Bolčina in prof. dr. Ivan Štuhec trenutno stanje v slovenski Cerkvi ocenjujeta kot zaskrbljujoče, toda upata, da bomo čim prej dobili nadškofa, ki bosta imela veliko dela. Predvsem bo treba začeti sanirati moralno škodo, ki jo je finančni polom v mariborski nadškofiji povzročil. Nekatere politične stranke so na račun nastale krize že začele svojo predvolilno kampanjo.

V oddaji Pogovor o, smo se vprašali, zakaj so nadškofa Stresa in Turnška sploh imenovali na te funkciji, saj so že takrat vedeli, da sta delovali v mariborski nadškofiji, se vprašali, kje so nadzorniki družb v stečaju, postavili ločnico med mariborsko nadškofijo in slovensko Cerkvijo, komentiral izjavo kardinala Rodeta, ki je dejal, da je neodgovorno komentirati odločitve Svetega očeta. Prisluhnite oddaji in spoznajte tudi drugo stran zgodbe.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.