Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Krištofova nedelja (foto: missio)
Krištofova nedelja

Krištofova nedelja nas poveže z misijoni

| 16.07.2013, 18:59 Matjaž Merljak

Prihodnja nedelja (21. junij 2013) je Krištofova nedelja. Boga bomo prosili blagoslov in varstvo na naših poteh na priprošnjo svetega Krištofa. Naše misli pa bodo tudi z misijonarji in njimi bo MIVA Slovenija tudi namenila naše darove v zahvalo za srečno prevožene kilometre. Akcijo je v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem predstavil narodni ravnatelj za misijone Stane Kerin.

Dejal je, da je akcija namenjena za pomoč slovenskim misijonarjem, da lažje premagujejo razdalje med kraji in kaj naredijo. Razmere v misijonskih deželah so povsem drugačne kot pri nas v Evropi. Misijonarke in misijonarji obiskujejo oddaljena naselja in poskrbijo, da do vsakega pride vera, upanje, ljubezen, zdravje ... s tem, ko prinašajo hrano in zdravila, vozijo bolnike, pripeljejo gradbeni material ... „Zavedati se moramo še nečesa: veliko lahko pripomoremo k boljšemu svetu, da delamo dobro,“ je še dejal Stane Kerin.

Povedal je, v katerih primerih misijonarjem prav pridejo vozila in za koga bomo zbirali letos. Prošnje za avtomobile so v Misijonsko središče Slovenije poslali: s. Zvonka Mikec v Mozambiku, salezijanke v Angoli, s. Anica Starman s Slonokoščene obale, Pedro Opeka z Madagaskarja in s. Polona Švigelj iz Senegala, Jani Mesec z Madagaskarja pa je prosil za čoln

Stane Kerin
Stane Kerin © Jože Bartolj
S pomočjo darov ob blagoslovu avtomobilov je MIVA Slovenija v letu 2012 lahko omogočila nakup vozil v skupni vrednosti 325.064,60 evrov, v letu 2011 pa 268.204,23 evrov.

Lani so darove prejeli: p. Stanko Rozman, Malavi (tovornjak), Janez Mesec, Madagaskar (avto), s. Marija Pavlišič, Madagaskar (kolesa), s. Marjeta Zanjkovič, Madagaskar (avto), p. Martin Kmetec, Turčija (avto), s. Tadeja Mozetič, Paragvaj (kamionet), s. Bogdana Kavčič, Centralna Afrika (avto), Tone Kerin, Madagaskar (avto),

Valentine Gryk, Nova Gvineja (avto), s. Agata Kociper, Brazilija (čoln), s. Agata Kociper, Brazilija (radijska postaja), Izidor Grošelj, Madagaskar (avto), Jože Mlinarič, Burundi (tovornjak), Šola sv. Ane, Malavi (traktor), s. Jacinta, Malavi (avto), p. Stanko Rozman, Malavi (avto), Lazaristi, Madagaskar (3 x motor), p. Bernardin Yoka, Kongo (gume + ako), Obrtna šola -CM, Madagaskar (tovornjak), Mission Press, Zambija (avto)

Stane Kerin je po povedal, da so po župnijah poslali pripravljeno gradivo za obhajanje Krištofove nedelje, ki vključuje tudi blagoslov vozil. Pripravili so tudi spominsko nalepko in kartonček z molitvijo.

MIVA 2013 plakat
MIVA 2013 plakat © missio

 

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...