Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Kardinal Turkson v Kamerunu: Gospodarstvo mora temeljiti na logiki daru

Svet | 13.07.2013, 19:45

V Yaoundeju v Kamerunu je potekal prvi afriški kongres Zveze krščanskih podjetnikov. Udeležence je nagovoril tudi predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir kardinal Peter Turkson, ki je med drugim poudaril, da je pravični posel mogoč, če temelji na logiki daru.

Kdo pravi, da je za uspešno podjetništvo, ki prinaša profit, treba dobesedno slediti logiki trga in opuščati etiko, je zastavil vprašanje kardinal Turkson. Družbeni nauk Cerkve že desetletja uči ravno nasprotno, medtem ko se prav tako povečuje število podjetij, ki dokazujejo, da je oba vidika med seboj mogoče uspešno povezati. Cerkev spodbuja in podpira področje gospodarskih dejavnosti v tem težkem obdobju, da bi lahko na pravičen in ustrezen način opravljalo svojo odgovornost do širše družbe.

Kardinal je izpostavil nasprotje med 'logiko trga' in 'logiko daru'. Prva je usmerjena zgolj v ekonomsko rast podjetništva in se jo premalo kritizira glede njenega nezadostnega vlaganja v razvoj oseb na delovnem mestu. Logika trga pogosto gleda le na dohodek, pri čemer izkorišča osebe, ki dohodek ustvarjajo. Logika daru pa podjetja dela bolj človeška in civilizirana, in sicer na podlagi vrednot, iz katerih izhaja, med katerimi je izhodiščnega pomena načelo zastonjskosti. V tem smislu je izziv, ki se postavlja pred makro sektor in podjetništvo, očiten: delovati je treba tako, da bosta načelo zastonjskosti in logika daru našla mesto v običajnih ekonomskih dejavnostih. Predsednik papeškega sveta je udeležencem kongresa poudaril, naj si dobro zapomnijo, da je služenje za skupno dobro pred interesi majhne skupine, ter dodal, da ločitev med vero in vsakodnevnimi dejavnostmi lahko privede do neravnovesja in v kult materialnega uspeha. Poklicani smo delovati v skladu z načelom solidarnosti do tistih, ki nimajo dostopa do lastnine, solidarnosti do velikega števila oseb, ki trpijo, medtem ko nekateri živijo v bogastvu.

Ti pozivi pogosto odmevajo tudi iz besed papeža Frančiška, je nadaljeval kardinal Turkson. Tak pogled na poslovni svet, ki sledi 'logiki daru', je danes vir velikih napetosti in ga ni lahko vnesti v današnji svet. Razlog so različne zunanje ovire, ki lahko nekemu gospodarstveniku preprečujejo, da bi v družbo vnašal strukture tega tipa. Te ovire gredo od pomanjkanja pravnih norm in pravil do korupcije, od ljubosumnosti do slabega upravljanja z viri. Kardinal je ob koncu govora povzel tri glavna krščanska načela, ki veljajo za svet podjetništva. Prvi govori o proizvajanju dobrih proizvodov, z viri in načini, ki so zares koristni in upoštevajo potrebe revnih. Kot drugo, podjetje predstavlja dober vir dela, saj je prvo, ki pospešujejo posebno dostojanstvo človeškega dela. Na tretjem mestu pa je kardinal izpostavil bogastvo, ki je naj pravično in ne ločeno od naravnega in kulturnega okolja, v katerem je ustvarjeno.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...