Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Hamilton 24. Slovenski dan (foto: Vestnik)
Hamilton 24. Slovenski dan

Slovenski dan v južnem Ontariu

| 24.07.2013, 11:33 Matjaž Merljak

Slovenska društva in organizacije v južnem Ontariu v Kanadi so tudi letos pripravila praznovanje Slovenski dan. Zanimivo je, da je bilo prvo praznovanje že leta 1990 in je bilo tako letošnje praznovanje že 24. po vrsti. Sodelovala so vsa tamkajšnja društva, gostitelj pa je bilo društvo Sava v Breslavu.

Slovensko kulturno društvo Sava v Breslavu, je bilo v nedeljo, 23. junija 2013, gostitelj praznovanja Slovenskega dneva 2013 - pod pokroviteljstvom Slovenskega Koordinacijskega Odbora Niagara. Sodelujoče slovenske organizacije: Triglav, Lipa Park, Bled, Slovenski park, Kanadsko Slovenski Štipendijski sklad, Kanadsko Slovensko zgodovinsko društvo, Župnija sv. Gregorija Velikega in Društvo sv. Jožefa so znova izkazali svojo solidarnost pri društvu Sava, ki je odlično organiziralo 24. Slovenski dan in že četrti krog tega praznovanja v Brelsau.

Progam dneva se je začel ob 11. uri s sv. mašo, ki jo je daroval g. župnik Drago Gačnik. Pri maši je sodeloval župnijski mešani pevski zbor, z branjem in prinašanjem darov pa so bili vključeni predstavniki društev. Pred koncem maše je g. Gačnik blagoslovilnovo pridobitev pri društvu Sava, t.j. novo otroško igrišče.

Sveta maša 24. Slovenskega dneva
Sveta maša 24. Slovenskega dneva © Vestnik

Po domačem kosilu se je ob 14. uri začel kulturni program, ki ga je vodil Walter Jurman. V tradicionalni povorki so posebni gostje in predstavniki organizacij vstopili na prizorišče. Po obeh himnah so sledili pozdravni nagovori: predsednica društva Sava, Marija Prilesnik, Koordinatorka Slovenskega Koordinacijskega Odbora Niagara Magdalena Razpotnik, predstavnika zvezne in lokalne kanadske oblasti in nagovor Irene Gril, odpravnice poslov veleposlaništva v Ottawi. Posebni gostje so bili: John Doma, Marija Jevnišek in Marjan Kolarič. Magdalena Razpotnik je predstavila zastopnike sodelujočih organizacij in predala priznanje Zinki Mirt in Pavli Golob za njun dolgoleten doprinos pri društvu Sava. Posebno priznanje pa je bilo podeljeno starosti naših rojakov Janku Demšarju za njegov zgled klenega Slovenca in zaslužnega člana treh slovenskih organizacij.

24. Slovenski dan v južnem Ontariu
24. Slovenski dan v južnem Ontariu © Vestnik

V kulturnem programu so nastopili: iz župnije sv. Gregorija Velikega: Moški zbor Majolka, mešani zbor in Folkorna skupina Venec, učenci Slovenske šole in Folklorni krog Sava, moški zbor Bled. Ob spremljavi harmonike so nastopili pevci Slovenskega Parka. Društvo Triglav se je prestavilo z mladim pevcem in plesno skupino. Društvo Lipa Park pa je znova zabavalo občinstvo s komičnem skečem. Ob tej priliki je bilo predano priznanje tudi Milici Štolfa za njeno arhivarsko delo med društvi na tem območju.

Sledila je simbolična predaja slovenske zastave, ki potuje vsako leto v drugo organizacijo: Gostitelj Slovenskega dneva 2014 bo župnija sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu. Naslednje leto se bosta pri župniji praznovali kar dve obletnici: 50-letnica delovanja župnije in 25- letnica Slovenskega Koordincijskega Odbora Niagara, kjer je bil leta 1990 tudi prvi Slovenski Dan.

Slovensko-Kanadsko zgodovinsko društvo in domači umetniki so pripravili zanimivo razstavo v dvorani. Tam so navdušile poslušalce tudi gostje iz Slovenije - Ljudske pevke Žejno. Po kulturnem programu so otroci lahko uživali na že tradicionalni otroški olimpiadi. Nato se je ob narodnozabavnih melodijah ansambla Murskega vala začel družabni večer. Tudi to pot so se gostitelji izkazali z brezhibno organizacijo. Za pripravo bogatega verskega in kulturnega programa pa sta znova poskrbela g. Drago Gačnik in Magdalena Razpotnik.

Frank Novak za glasilo Vestnik

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...