Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Mag. Uroš Zorn (foto: Matjaž Merljak)
Mag. Uroš Zorn

Uroš Zorn: Imam občutek, da delam za Slovenijo

| 18.07.2013, 09:16 Matjaž Merljak

Mag. Uroš Zorn je pri okrogli mizi 20. Tabora Slovencev po svetu (Zakaj ostati v Sloveniji? Mladi razpeti med Slovenijo in tujino.) dejal, da „pomagati svojemu narodu prosperirati je del ponosa vsakega človeka“. Kot otrok slovenskih staršev, je vedno čutil pripadnost slovenskemu narodu, čeprav je bil rojen v Franciji in do leta 1995, ko so se preselili v Slovenijo, so imeli zelo malo stika s slovenskim narodom.

Selitev v Slovenijo je bila precej stresna in boleča, saj je bil v tistih letih, ko postaja življenje bolj razgibano. Zapustil je prijatelje.

Po študiju je delal pri zamejskem vinarju v Italiji. Sčasoma je spoznal, da je višjo plačo možno pridobiti tudi v Sloveniji in pri tem še imeti občutek, da delaš za Slovenijo.

Moti ga največkrat negativna nastrojenost brezposelnih ljudi, češ da država ne naredi ničesar. Meni, da bi se morala pokazati naša iznajdljivost, pridnost, marljivost, ki nas je v zgodovini reševala v mnogo hujših situacijah. V javnosti je preveč negativnega gledanja na lastno državo in premalo narodnega ponosa.

Dotaknil se je tudi zavisti do uspešnih ljudi in da jih država omejuje pri delu in poslovanju. Moti ga tudi podpiranje slabih podjetij in presedanje slabih menagerjev med podjetji.

Ne vidi smisla v odhajanju v tujino, meni pa, da je pri nas še preveč navezanosti na prejšnji režim, ko posameznik ni smel izstopati, kaj šele svobodno razvijati in udjenjati lastne zamisli.

„Ostati doma in razvijati talente na domačih tleh tudi vrača ugled Sloveniji v svetu.

Mag. Uroš Zorn se je rodil 26. avgusta 1980 v Parizu (Francija). Osnovno in del srednje šole je obiskoval v Parizu. Leta 1995 se je s starši, bratom in sestro preselil v Slovenijo. Srednjo šolo je nadaljeval na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu pri Ljubljani. Leta 2004 je diplomiral na Oddelku za agronomijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in pridobil naziv Univerzitetni diplomirani inženir agronomije. Leta 2004 je magisterij nadaljeval v Trstu na MIB School of Management in leta 2006 uspešno zagovarjal magistrsko nalogo in pridobil naziv MBA in wine business. Od leta 2004 do 2006 je bil zaposlen v Vinski kleti Goriška Brda najprej kot vodja področja izvoza nato pa v trženju. Leta 2006 se je zaposlil v manjšem družinskem podjetju Primosic v Italiji kot vodja izvoza. Od leta 2009 do 2010 je bil zaposlen na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici kot asistent pri predmetih trženje vina, promocija vina in mednarodni trg vina. Od leta 2010 je zaposlen v podjetju Škrlj kot vodja vinarskega progama. Je sodelavec Revije Vino za področje trženja vina. V letu 2001 je pridobil naziv usposobljenega pokuševalca za organoleptično oceno vina, mošta in drugih proizvodov iz grozdja in vina, leta 2009 pa je uspešno opravil tečaj nadaljevalnega certifikata iz vina in žganih pijač WSET (Wine and Spirits Education Trust). Živi v Vipavi in je oče dveh otrok, Vid (4 leta) in Jan (20 mesecev).

Preberite tudi

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...