Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novice iz Clevelanda

| 14.07.2013, 18:18 Matjaž Merljak

V četrtek, 4. julija, je Amerika praznovala svoj dan neodvisnosti, kakor je Slovenija zaznamovala svoj 22. dan državnosti 25. junija. Seveda je bil to dela prosti dan in se na ta dan, 237. dan samostojnosti, slavi z raznimi paradami, ognjemeti in slavnostmi vseh vrst. Družine se pa po večini zberejo ob družinskem krogu.

V nedeljo, 30. junija, se je zbralo lepo število rojakov in župljanov svetega Vida ob pol enajsti sveti maši, ki jo je daroval župnik Jože Božnar. Ta maša je bila darovana kot dobrodošlica in poslanstvo dobrodelne hiše svetega Jožefa, ki domuje v župnijskem poslopju. Takozvana Hiša sv. Jožefa je zavetje beguncem in migrantom, ki se priselijo v naše mesto. Nudi jim prvo zavetišče ob prihodu v naše kraje. Tu tudi dobijo prvo pomoč, zdravstveno, finančno in moralno. Hišica je bila pred leti ustanovljena v sosedni župniji svetega Filipa, a odkar je škof to župnijo zaprl, je župnik Božnar ponudil župnijsko stavbo kot novi dom Hiše svetega Jožefa. Med mašo je župnik vse lepo pozdravil in jim izročil dobrodošlico v naši župniji in po maši so bili vsi postreženi z okrepčili v dvorani pod cerkvijo.

Na to nedeljo so v cerkvah potekale tudi posebne nabirke v pomoč svetemu Očetu za dobrodelna dela ob pomoči revnim in ljudem ki so jih doletele nezgode; kot vojske, opresije in naravne nezgode. Take nabirke tudi nudijo pomoč svetemu Očetu nadaljevati pastoralno vzgojo in širiti veselo novico po svetu.

Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka
Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka © Matjaž Merljak

Na zabavnem polju je pa Slovenska pristava zopet preteklo soboto veselo zaživela. Pristavski taborniki so vabili na piknik pod zvezdami in pripravili okusno večerjo z govejim zrezkom. Seveda se je odzvala lepa množica rojakov in prijateljev tabornikov, saj so servirali čez 400 obedov. Ker je bil tudi se kar sončen dan, so mnogi izkoristili čez dan tudi plavalni bazen. Druščina se je veselila kar pozno v noč ob glasbi stare rock skupine.

Danes pa prireja svoj vsakoletni dobrodelni piknik Misijonska znamkarska akcija, ki se začne z sveto mašo darovano ob opoldne. Maši pa sledi kosilo ter prijetno popoldne ob družbi dobrih in veselih ljudi. Naj Bog da lep dan, da bo izhod dober in bogat za pomoč slovenskim misijonarjem, ki širijo veselo novico v zakotnih delih sveta.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...