Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Spominska proslava v Mendozi

| 12.07.2013, 13:56 Matjaž Merljak

Letošnja mendoška junijska spominska proslava je imela dva pomena: poklon žrtvam obdobja druge svetovne vojne, komunistične revolucije, povojnega terorizma, begunstva in premišljevanje o pomenu za slovenski narod, prekopa škofa dr. Gregorija Rožmana v domovino, v ljubljansko stolnico.

V nedeljo 15. junija 2013, smo se zbrali rojaki ob spominski plošči, zastavah in šopkom rdečih nageljnov na dvorišču Slovenskega doma. Po pozdravu in uvodnih besedah smo vstopili v dvorano. Pretresljivo je bilo ob vhodu, ko smo svojci in sorodniki žrtev in vseh, ki so bili pokopani zaradi begunstva v tujini, pozvonili na zvon, kakor je v Sloveniji običaj naznaniti smrt in pokop vsakega člana občestva.

Pevski zbor je s petjem pomagal k slovesnosti in zbranosti našega spominskega dneva. Dušni pastir Jože Horn je daritev sv. maše imenoval Žalni praznik. Pri prošnjah smo molili za naš narod, naj Gospod, po posredovanju škofa dr. Gregorija Rožmana, pomaga iskati resnico, medsebojno spoštovanje in dosego končne sprave.

Na spominski proslavi 2013 v Menodzi
Na spominski proslavi 2013 v Menodzi © Svobodna Slovenija

Sledila je Spominska proslava. Pevski zbor in projektirana slika rojstnega kraja škofa Rožmana s pesmijo Rož, Podjuna, Zila, je bila uvod v pregled škofove osebnosti, življenja, trpljenja in skrb pri vodstvu slovenske Cerkve, obsodbe terorizmov, nasilja in brezbožnega komunizma v najhujših časih slovenske zgodovine. Z namenom, da bi se naši novi rodovi, po prireditvi vračali na svoje domove z resnično sliko ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana, njegove plodovite življenjske poti, smo ves program priredili v slovenščini in španščini ter prikazali s številnimi slikami na ekranu s podnaslovi v obeh jezikih.

Mendoški oktet, z ozadjem mozaika Kristusovega vstajenja, delo patra Marka Rupnika, je zbrano in doživeto zapel: Lipa zelenela je in O, kraj Vetrinj. Spontano je za konec v dvorani zadonela polna narodne ljubezni pesem Oče, mati, bratje in sestre!

Spominska proslava 2013 v Menodzi
Spominska proslava 2013 v Menodzi © Svobodna Slovenija

Za vsako prireditev je potrebno sodelovanje mnogih članov skupnosti. Potrebni so osebni stiki in vabila, priprava dvorane, razsvetljava, zvok in priprava projekcije ter številni izvajalci. Na tej prireditvi so imeli posebne vloge Pevski zbor, Mendoški oktet, napovedovalca Helena Bajda Artač in Tine Šmon, priprava posnetkov in projekcija Ivan Bajuk, režiser Davorin Hirschegger, zamisel Božidar Bajuk.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...