Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

20. tabor Slovencev po svetu

| 05.07.2013, 05:10 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu SVS pripravlja tabor Slovencev po svetu. Letošnji bo že 20. po vrsti. Po nekaj taborih, izvedenih v različnih krajih po Sloveniji, bo letošnji znova potekal v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal generalni tajnik SVS, dolgoletni predsednik društva in pobudnik taborov Boštjan Kocmur, v vseh dvajsetih letih sledili potrebam in željam Slovencev po svetu, da bi o svojem življenju - tudi težavah - obvestili širšo slovensko javnost.

Naslov letošnjega tabora je Zakaj ostati v Sloveniji? „Že več let opažamo, da alarmantno število Slovencev odhaja v svet. To so mladi, izobraženi ljudje, ki so upanje naše prihodnost. Povabili smo nekaj mladih, ki kljub temu, da delujejo v tujini, delujejo tudi v Sloveniji,“ je poudaril Kocmur

Gostje bodo: ddr. Klemen Jaklič (predavatelj na Harvardu), mag. Klemen Žumer (svetovalec Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu), mag. Uroš Zorn (rojen v Franciji, sicer pa univerzitetni inženir agronomije), Ciril Valant (v Franciji rojeni podjetnik) in Federico Potočnik (rojen v Argentini, sicer pa deluje v Evropskih ustanovah v Bruslju). Predstavili bodo osebno izkušnjo življenja in ustvarjanja razpeti med Slovenijo in tujino.

Tabor se bo začel ob 9. uri, ko bo v kapeli Zavoda sv. Stanislava sv. maša za Slovenijo in Slovence doma in po svetu, ki jo bo daroval škof dr. Anton Jamnik. Okrogla miza Zakaj ostati v Sloveniji? Mladi, med Slovenijo in tujino bo 10.30 v dvorani zavoda.

V kulturnem programu bodo nastopili maturantje iz Argentine, ki so v teh dneh na obisku v Sloveniji.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.