Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Kakšne avtomobile vozijo slovenski (nad)škofje)

Slovenija | 08.07.2013, 18:07

Potem ko je papež Frančišek konec tedna ob srečanju s semeniščniki, novinkami in novinci, ki se pripravljajo na duhovni poklic, dejal, da veselje gotovo ne izhaja iz tega, da ima nekdo vedno nov telefon ali avto, so danes iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference posredovali odgovore na vprašanja, kakšne avtomobile vozijo slovenski škofje. Papež je sicer še dejal, da posvečena oseba nikakor ne bi smela imeti najnovejšega modela avtomobila, ampak je primerneje, če izbere nekaj skromnejšega.

Papež Frančišek je prepričan, da veselje ne more biti nekaj, kar ostane zgolj na površju. Ni opojnost trenutka in ne izhaja iz stvari ali iz posedovanja. Veselje se rojeva iz srečanja, odnosa z drugimi, iz občutka sprejetosti, razumljenosti, ljubljenosti, je dejal papež. Pri Slovenski škofovski konferenci so pozdravili izjavo papeža Frančiška, naj duhovniki, redovniki in redovnice nimajo luksuznih avtomobilov. Prepričano so, da razkošna oprema in razkošni predmeti niso v skladu z njihovim življenjem in poslanstvom.

Na vprašanje ali menijo, da ima župnik oziroma duhovnik drag avtomobil pa odgovorili, da je vsak duhovnik zavezan k življenju, ki je skladno z evangelijem, zato so luksuzni avtomobili nezdružljivi z naravo duhovnikovega življenja in delovanja. „Duhovniki zaradi narave svojega dela veliko časa preživijo na cesti, zato jim priporočamo, da izbirajo vozila srednjega cenovnega razreda, pri nakupu pa upoštevajo predvsem karakteristiko varnosti, hkrati pa tudi cestne razmere v župnije (hribi, težko dostopni kraji itd.),“ so zapisali v Tiskovnem uradu SŠK, kjer sicer ne vodijo evidence o tem, kakšne avtomobile imajo duhovniki, saj avtomobili duhovnikov po župnijah v večini primerov niso službeni oziroma v lasti župnij, ampak so njihova osebna last.

Katera vozila vozijo slovenski škofje?

msgr. dr. Jurij Bizjak

Škofija Koper

VW Passat (starejši model)

msgr. Andrej Glavan

Škofija Novo mesto

VW Passat (starejši model)

msgr. dr. Anton Jamnik

Nadškofija Ljubljana

VW Passat (starejši model)

msgr. dr. Stanislav Lipovšek

Škofija Celje

VW Passat (starejši model)

msgr. dr. Anton Stres

Nadškofija Ljubljana

VW Passat (starejši model)

msgr. dr. Peter Štumpf

Škofija Murska Sobota

Ford S-Max (starejši model)

msgr. dr. Marjan Turnšek

Nadškofija Maribor

Toyota Auris (starejši model)

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.