Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Jure Sešek (foto: Mirjam Judež)
Jure Sešek

Neprecenljive počitnice

Radijski utrip | 02.07.2013, 17:29

Gotovo poznate oglas za družbo, ki upravlja s plastičnim denarjem. Oglas, v katerem nas podučijo, da lahko s pravo kartico odkrijemo neprecenljivo. Saj veste, nekaterih stvari se ne da kupiti ...

Prav izraz »neprecenljivo« mi prihaja na misel, ko se spomnim minulih radijskih počitnic, skupne rajže s poslušalci, druženja, kramljanja in lepih doživetij. Prepričan sem, da nam je v minulih letih uspelo stkati mrežo prijateljev, ki bi nam jo zavidal marsikdo.

Lepo je videti poslušalce, ki se, polni pričakovanj, snidejo na začetku poti, si sežejo v roko in pozdravijo s spoznanjem kako hitro se obrne leto. Ko spoznaš, da jih je povezal naš program, da so postali pravi prijatelji prav prek radijskega programa in naših počitnic, spoznaš, da ima naše delo v resnici lahko otipljive rezultate. Rojeva nova prijateljstva! Vem, slišati je pretirano romantično, skoraj nekoliko neresnično, pa je vendar res. Nekateri se obiskujejo tudi med letom, prijatelji so!

Ko se odpravimo na pot, pozabimo na razlike med nami. Stopimo na isto barko, ki je sicer razdeljena na več avtobusov, a povezana z istimi pričakovanji. Skupaj, v različnosti, predstavljamo družbo poslušalcev istega radia, pravzaprav predstavljamo Slovenijo. Tisto Slovenijo, ki je doma tako razdeljena, neenotna in, zdi se, tudi precej zagrenjena in brez volje za skupno pot. Mi jo imamo in smo jo imeli tudi letos, ko nas je odneslo na jug Italije.

Radi spoznavamo dežele, ki nas pričakajo s soncem, ljudi, ki so veseli naših nasmehov in jih radi tudi vrnejo. Tokrat se je v Apuliji ob kakem nasmehu zataknilo, včasih je bila, se nam je zdelo, kakšna prijazna beseda premalo, a tudi to je del spoznavanja dežele. Jug Italije menda ni pretirano navajen gostov, ki ne prihajajo iz Italije. Pravijo, da tam počitnikujejo v glavnem domačini, ki za oddih ne potrebujejo kaj veliko več od senčnika in ohlajenega bazena.

Kaj pa naše navade? Kam v teh časih najraje odnese Slovence? Agencije poročajo, da se želje s krizo niso kaj pretirano spremenile. Še vedno čakamo na zadnji trenutek, še vedno odlašamo do skoraj odhoda. Menda se je dvignilo povpraševanje po cenejših počitnicah, število rezervacij pa je podobno lanskemu. Turistični delavci ugotavljajo tudi, da na počitnicah zapravimo manj, kot smo zapravili pred leti. Razumljivo, mar ne?

V agencijah pravijo, da stranke prihajajo s povpraševanji. Želijo natančne izračune in se odločajo na podlagi teh. Torej kupujemo počitnice na podlagi predračunov. Kot smo nekdaj kupovali pohištvo ali avtomobile. Kriza je pač pripomogla k bolj skrbnemu ravnanju z denarjem. Šale o Gorenjcih počasi dobivajo medpokrajinske razsežnosti. Saj pravijo, da je vsaka reč za nekaj dobra. Morda pa se danes bolj zavedamo, da je prav preudarno ravnati z denarjem. Če ga je sploh dovolj za kakršnokoli ravnanje.

Turistični delavci pravijo, da je kljub vsem trendom težko posploševati. Hkrati z najcenejšimi počitnicami, namreč raste tudi povpraševanje po najbolj luksuznih poteh in najdražjem oddihu. Prav so imeli, ko so pred desetletji govorili, da bodo razlike med sloji ljudi vedno večje. Vedno večje je namreč tudi povpraševanje po počitnicah otrok, katerih starši jim sončnih dni ob obali ne morejo privoščiti. Tudi mi smo podprli Mavrične počitnice, ki prav v teh tednih sončijo otroke v Portorožu, spregovorili o različnih podobnih možnostih, ki šolarjem rišejo poletni nasmeh na obraz.

Ankete so pred poletjem sporočale, da letos tretjina Slovencev ne gre na dopust. Med njimi večina starejših. 30 odstotkov dopustnikov bo uživalo ob hrvaški obali, večina mladih. Mnogi se dandanes odločajo za nakup počitnic prek spletnih kuponov, ki obljubljajo znatne prihranke. Ja, analitiki so v marsičem imeli prav!

Prav pa smo imeli, hvala Bogu, tudi radijski sodelavci, ki smo za letošnje počitnice pripravljali programe, večerne predstave in ostalo, kar je naredilo naše 11. Radijske počitnice neprecenljive. Veseli smo, da so počitnikarji prav ta del razumeli kot dodano vrednost, ki je ne najdejo v ostalih programih ponudnikov oddiha.

Hvaležni smo za skupne dni, hvaležni tudi tistim, ki ste lep del naše romarske poti, povezane z mnogimi svetniki, spremljali od doma. Iskreno upamo, da smo tudi vam prinesli košček sonca in polepšali poletje, ki je letos precej muhasto. Naj prinaša potreben oddih in sveže moči vsem nam!

Radijski utrip, Naš pogled, Radijske počitnice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...