Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Poljske zastave (foto: SDM 2013)
Poljske zastave

FOTO in VIDEO: SDM leta 2016 v Krakovu na Poljskem

Cerkev po svetu | 28.07.2013, 19:30 Marta Jerebič

Naslednji svetovni dan mladih bo potekal leta 2016 v poljskem Krakovu, je napovedal papež Frančišek ob sklepu letošnjega SDM v Riu de Janeiru, kjer se je danes zbralo več kot 3 milijone ljudi.

Dolgo smo čakali na ta trenutek, “ je krakovski nadškof, kardinal Stanislaw Dziwisz, povedal za Radio Vatikan. „Veliko navdušenje vlada ne samo med poljsko mladino, ampak med vsemi udeleženci tu v Riu. Prepričan sem, da je veselje v Krakovu v tem trenutku nepopisno, saj vsi čutijo željo, da bi se jih Kristusova ljubezen še globlje dotaknila. To je dar Cerkvi in hvalnica Kristusu. Ta odločitev je izraz hvaležnosti Bogu za bližajočo se kanonizacijo Janeza Pavla II. Gre za dejanje, ki pravzaprav nadaljuje véliko delo Janeza Pavla II.: to je dediščina, ki jo moramo posredovati naprej.

Sklepni nagovor papeža Frančiška

Dragi bratje in sestre!
Ob koncu te maše, pri kateri smo h Gospodu dvigali pesem hvale in zahvale za vse milosti, ki smo jih prejeli med tem Svetovnim dnevom mladih, se bi rad še enkrat zahvalil nadškofu Oraniju Tempesti in kardinalu Rylku za njune prijazne besede. Zahvaljujem se tudi vam, dragi mladih, za vse veselje, ki ste mi ga poklonili v teh dneh. Vsakega od vas nosim v svojem srcu! Obrnimo poglede k naši nebeški materi, Devici Mariji. Jezus vas je v teh dneh vztrajno in vedno znova vabil, da postanete njegovi učenci-misijonarji; poslušali ste Dobrega pastirja, ki vas je poklical po imenu, in prepoznali ste njegov glas (prim. Jn 10, 4). Ste morda v tem klicu, ki odmeva v vaših srcih, čutili milino božje ljubezni? Ste izkusili, kako lepo je slediti Kristusu, skupaj, v Cerkvi? Ste globlje razumeli, da je evangelij odgovor na željo po polnejšem življenju? (prim. Jn 10, 10)

Papež Frančišek
Papež Frančišek © SDM 2013

Brezmadežna Devica kot dobra mati, ki pazi na svoje otroke, posreduje za nas v nebesih. Naj nas Marija s svojim življenjem uči, kaj pomeni biti misijonar-učenec. Vsakič, ko molimo Angelovo češčenje, se spominjamo dogodka, ki je za vedno spremenil zgodovino človeštva. Ko je nadangel Gabrijel oznanil Mariji, da bo postala mati Jezusa Odrešenika, je, čeprav ni povsem razumela oznanila, zaupala Bogu in mu odgovorila: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk 1,38). Ampak kaj je storila takoj potem? Potem, ko je prejela milost postati mati Utelešene Besede, tega daru ni zadržala zase, zapustila je svoj dom in šla hitro pomagat sorodnici Elizabeti, ki je potrebovala pomoč (prim.Lk 1,38-39). Ko je pod srcem nosila Jezusa, je izvršila dejanje ljubezni, dobrodelnosti, konkretnega služenja. In vse to je storila v naglici!

Množica mladih na zaključni maši SDM 2013
Množica mladih na zaključni maši SDM 2013 © SDM 2013

Dragi prijatelji, to je naš vzor. Ona, ki je od Boga prejela najdragocenejši dar, je odgovorila tako, da se je odpravila na pot, da bi služila in prinašala Jezusa. Prosimo Našo Gospo, da tudi nam pomaga, da bomo Kristusovo veselje prinašali v naše družine, našim znancem, prijateljem, vsakomur. Nikoli se ne bojte biti velikodušni z Jezusom. Splača se! Pojdite pogumno in velikodušno v svet, da bosta lahko vsak mož in vsaka žena srečala Gospoda.

Veselje Poljakov
Veselje Poljakov © SDM 2013

Dragi mladi prijatelji, naslednjič se bomo na Svetovnem dnevu mladih srečali leta 2016 v Krakovu na Poljskem. Na priprošnjo naše Gospe prosimo za luč Svetega Duha na potovanju, ki nas bo vodilo do naslednje postaje našega veselega praznovanja vere in ljubezni do Kristusa.

Papež Frančišek med mladimi
Papež Frančišek med mladimi © SDM 2013

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.